Srpsko narodno vijeće otvorilo je u srijedu, 27. jaunara u Glini SNV-ovu Banijsku kuću u kojoj će pružati pravnu, socijalnu i humanitarnu pomoć te prikupljati podatke za obnovu i razvoj tog područja pogođenog razornim potresom prije četiri tjedna. Kuća će osim za potrebe SNV-ovog rada služiti i kao sjedište glinskog pododbora “Prosvjete”.

“Mi smo na povijesnom mjestu i istovremeno u povijesnom trenutku u kojem nakon dana i tjedana razaranja i patnji sada krećemo u smjeru obnove i stvaranja novog koncepta razvitka i življenja na prostoru Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije”, rekao je Pupovac koji je u Glinu došao sa suradnicima i suradnicama iz SNV-a, Savjeta za nacionalne manjine RH i Srpskog kulturnog društva “Prosvjeta”.

Pupovac je naglasio kako se na banijskom području dogodio spoj posljedica rata, siromaštva i nerazvijenosti s jedne strane te posljedica potresa s druge pa obnova na tom području trebati i biti urgentnija. Zaključio je da je pitanje obnove i razvoja Banije pitanje biti ili ne biti našeg društva i države.

Srpsko narodno vijeće je zajedno s Mitropolijom zagrebačko-ljubljanskom i drugim organizacijama dosad podijelilo 83 kontejnera, a trenutno se čeka isporuka još od 30 do 40 kontejnera, dok na listama postoje 83 obitelji koje čekaju zbrinjavanje.

Pogledajte galeriju s otvorenja.