Marko Skejo na nedjeljnoj obljetnici (foto Ivo Čagalj / PIXSELL)

Prisustvo “predstavnika državne vlasti” na takvom opskurnom događanju otvorenog slavljenja NDH sramota je za hrvatsku državu, poručju iz Antifašističke lige i Vedre

Nakon što je umirovljeni brigadir Matko Raos, kao izaslanik ministra branitelja Tome Medveda, u nedjelju na obljetnici osnivanja IX. bojne HOS– a Rafael Vitez Boban, kazao kako “ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941.”, na njegovu izjavu reagiralo je niz političkih stranaka i udruga. Ogradilo se i Ministarstvo branitelja iz kojeg su poručili da njegovo obraćanje nije bilo predviđeno i da je da izjavu dao u svoje ime, a ne u ime Ministarstva.

Izjavom su se i oglasili Zoran Pusić, predsjednik Antifašističke lige RH i Ranko Britvić, predsjednik Udruge VeDRA. “Za to veličanje stvaranja NDH, jer radilo se o tome, ne može se reći ni da je bilo licemjerno; sudionici su to otvoreno činili uz svesrdnu potporu ‘državne vlasti’. Tako je Mate Šimundić, predsjednik Županijske skupštine Splitsko dalmatinske županije, rekao: ‘Bojovnici su onda bili za dom spremni i danas su spremni za dom. Kao predstavnik državne vlasti moram im iskazati čast.’ A da ne bi bilo sumnje što se slavi, izaslanik Vlade RH Matko Raos je kazao: ‘Ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine.’ Vlada RH ogradila se priopćenjem da nije bilo predviđeno davanje izjave izaslanika Vlade RH. Prisustvo ‘predstavnika državne vlasti’ na takvom opskurnom događanju otvorenog slavljenja NDH sramota je za hrvatsku državu. Postoje brojni argumenti zašto je slavljenje te fašističke kvislinške tvorevine nespojivo s onim što današnja Hrvatska, barem deklarativno, jeste – demokratska i miroljubiva članica EU za što su se mnogi hrvatski branitelji borili, te zašto je veličanje ustaštva opasno za današnju Hrvatsku”, poručuju iz Antifašističke lige i Vedre, dodajući da srećom danas nije moguće zamisliti da bi predstavnik njemačke vlade rekao da ne bi bilo današnje Njemačke da nije bilo 30. siječnja 1933., kad su nacisti došli na vlast, jer bi Europa u kojoj bi bi predstavnik njemačkih državnih vlasti dao takvu izjavu bila negacija svega što Europska unija jest.

“Premijer Plenković nekoliko puta je tražio da se istraži tko stoji iza napada na Banske dvore, sjedište Vlade RH, napada koji je u listopadu 2020. godine izveo 22 godišnji Danijel Bezuk. Prilično je jasno tko stoji iza tog napada. Stoji odgoj u okruženju u kojem se veličalo ustaštvo, teroristička organizacija u svojoj srži, čiji pripadnici su se zaklinjali da će ‘bombom, nožem i strojnom puškom’ obračunati sa svim protivnicima njihove vizije Hrvatske. Vlada RH može se ograditi da pucanje iz strojne puške po Banskim dvorima, od dječaka odgojenog u veličanju ustaštva, nije bilo predviđeno. Da je veličanje NDH i njenih simbola, poput ZDS, zapravo veličanje zločinačkog karaktera ustaštva, mržnje i nacionalističke netrpeljivosti, stvarna prijetnja pristojnom demokratskom društvu u Hrvatskoj, nije teško vidjeti niti predvidjeti”, stoji u njihovoj izjavi.

Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) osudila je u nedjelju izjavu izaslanika ministra branitelja brigadira Matka Raosa na skupu HOS-ovaca u Splitu te je pozvala Vladu da se od te izjave ogradi. SDP osuđuje današnji skup u Splitu i izjave koje je dao izaslanik ministra branitelja, brigadir Matko Raos, u kojima navodi kako “ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine”, stoji u priopćenju koje potpisuje potpredsjednik SDP-a Hrvatske Ranko Ostojić.

“Nedopustivo je da se Domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH, koja je bila kvislinška tvorevina. Hrvatska, kao i cijela slobodna Europa, nastala je na temeljima i vrijednostima antifašizma, što je definirano našim Ustavom i na to trebamo biti ponosni”, poručio je Ostojić.

“Ne možemo dopustiti niti tolerirati da ljudi koji predstavljaju ministra i Vladu imaju ovakav stav. Pozivamo ministra i Vladu da se ograde od ovog skupa i riječi njihovog izaslanika Raosa”, navodi se u priopćenju.

Izjavu je najoštrije osudila i Socijalistička radnička partija Hrvatske. “SRP najoštrije osuđuje zadnje događaje u Splitu, neprimjerenu retoriku, pjesme i pokliče povodom obilježavanja 31. godišnjice HOS-a, kao i proslave 10. travnja1941. – stvaranje tzv. Nezavisne Države Hrvatske (NDH) koja je uvela represivni fašistički režim, rasne zakone, koncentracione logore, provodila pogrom Židova, Srba, Roma, a posebno žestoko prema komunistima. Rimskim ugovorima poklonila je dijelove teritorija za mrvice lažne samostalnosti, surađivala sa četnicima, činila bestijalne zločine nad civilima, dok su Titovi partizani vratili sve okupirane teritorije matici zemlji. Posebno se zgražamo nad skandaloznom izjavom izaslanika Ministarstva branitelja ‘kako ne bi bilo današnje Hrvatske da nije bilo 10. travnja 1941. godine’, što je u direktnoj koliziji sa Ustavom RH koji se temelji na antifašističkoj borbi, neznanstvena je revizija povijesti i uvreda svim antifašistima i brojnim poginulima za slobodu svoje zemlje”, stoji u izjavi SRP-a.

Novosti