Povodom obljetnice proboja logoraša iz ustaškog stratišta Jasenovac, vijenac će prvi položiti premijer Plenković, nakon njega će to učiniti predsjednik Milanović, te potom predstavnici Srpskog narodnog vijeća i drugih žrtava

Nakon prošlogodišnjeg prekida, kad je prvi put nakon 2014. godine državno vodstvo zajedno položilo vijence ispod spomenika Kameni cvijet na obilježavanju proboja logoraša iz ustaškog stratišta u Jasenovcu, u četvrtak će državne delegacije opet biti odvojene. Predviđeno je da vijenac najprije polože predstavnici Vlade na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, a potom predsjednik Republike Zoran Milanović te sat vremena nakon njega Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Ognjen Kraus, predsjednik koordinacije Židovskih općina u RH, Veljko Kajtazi, saborski zastupnik, predstavnik Savez Roma u RH Kali Sara i Franjo Habulin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH.

Iz Srpskog narodnog vijeća objavili su da drugu godinu zaredom neće biti komemorativnog programa u Jasenovcu. “Drugu godinu za redom s nama neće biti preživjeli odnosno bivši zatočenici i zatočenice. Neki od njih su podlegli posljedicama obolijevanja od Covida 19. Dolazak preživjelih iz godine u godinu i njihovo povjerenje u predstavnike naroda žrtava bio je zalog izgradnje kulture sjećanja kakvu naše društvo ne poznaje. Njihov izostanak je svakako jedan od ključnih problema u komemoriranju zločina koje su preživjeli, za razliku od njihovih bližnjih. Nadamo se da će već slijedeća godina donijeti drugačije okolnosti kao i mogućnost da opet budemo zajedno u Jasenovcu, ali i drugdje u Republici Hrvatskoj. Ove godine nakon liturgijskog sjećanja u Mlaki položit ćemo vijenac u kripti Kamenog cvijeta u 12 sati”, stoji u objavi SNV-a na Facebooku.

Mediji su objavili da je Milanović pozvao premijera Andreja Plenkovića i čelnika Sabora Gordana Jandrokovića da u četvrtak zajedno sudjeluju na obilježavanju proboja, ali da nije dobio odgovor. “Predsjednik je prihvatio poziv organizatora, Javne ustanove Jasenovac. I predložio je predsjednicima Vlade i Sabora zajedničko obilježavanje, ali zasad nisu odgovorili”, glasi pisani odgovor iz Ureda predsjednika na upit Jutarnjeg lista.

Plenković je pak rekao kako protokol još nije dovršen, ali će Vlada položiti svoj vijenac. Uz to, pitanje je hoće li se na službenoj komemoraciji pojaviti predstavnik Židova, koji su uz Srbe bili najbrojnije žrtve u tom masovnom gubilištu. I to točno osamdeset godina nakon što je 1941. osnovan jasenovački logor, iako se u travnju obilježava proboj koji se dogodio 1945., nedugo prije raspada NDH.

Goran Borković,
Novosti

Tekst je originalno objavljen 20. 4. 2021. na Portalu Novosti