Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” u suradnji s Knjižnicom i čitaonicom Bogdana Ogrizovića u Zagrebu organizira u utorak, 30. marta u 20 sati online književnu večer “Simi Mraoviću za 55. rođendan” na Facebook stanici Društva.

Na večeri govore Jasna Kovačević, Lidija Zozoli, Čedomir Višnjić, Ivica Prtenjača i Svetlana Patafta.

Simo i trinaest godina nakon odlaska živi među prijateljima i ljubiteljima njegove književnosti. Pridružite nam se uz kavu i kolače.
Nakon prijenosa uživo, snimka događaja moći će se pogledati i na Youtube kanalu Društva.

Simo Mraović rođen je 30. ožujka 1966. godine u Kutini. Djetinstvo je proživio u Jastrebarskom, a ostatak života u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu studirao je filozofiju, ruski jezik te književnost i kroatistiku. Radio je kao honorarni suradnik raznih zagrebačkih novina, za televiziju je pisao kratke scenarije za talk-showove i bio je urednik kulture u dnevnom listu “Republika”. Vodio je od 2000. poznati nedjeljni talk show “Kava i kolači” u zagrebačkoj Knjižnici i čitaonici Bogdan Ogrizović. Bio je član švedskog PEN-a, Društva hrvatskih književnika i Hrvatskog društva pisaca.

Objavio je zbirke pjesama “Sezona otrova” (1986.), “Rimljanima nedostaje milosti” (1990.), “Na zemlji je sjena” (1994.), “Između usana” (1997.), “Laku noć Garbo” (2001.), roman “Konstantin Bogobojazni” (2002.), drugo izdanje romana “Konstantin Bogobojazni & sabrane pjesme” (2003.), “Gmünd” (2004.), zbirka pjesama “Nula Nula” (2006.), zbirka kolumni “Varaj me nježno” (2006.) i III. izdanje romana “Konstantin Bogobojazni” (2007.) i knjiga priča “Bajke za plažu” (2007.) IV. izdanje romana Konstantin Bogobojazni i nedovršena novela “Doktor Biblije”(2017.), koju je napisao u posljednjoj godini života. Roman “Konstantin” je u dijelovima ili cjelini preveden na mnoge evropske jezike.

Simo je poslije teške bolesti umro 16. prosinca 2008. godine.