Bleiburška komemoracija ranijih je godina obilovala ustaškom ikonografijom (foto Željko Hladika / PIXSELL)

Odluku, kojom su udareni temelji za trajnu obustavu masovnog proustaškog okupljanja na austrijskom tlu, tamošnji Zeleni proslavili su uz poruku “Ustaški susreti se više nikada neće ponoviti”

PIŠE: Tamara Opačić / Novosti

Prema svemu sudeći, komemoracija održana 18. svibnja 2019. na Lojbaškom polju posljednje je masovno okupljanje održano na austrijskom tlu u znak sjećanja na stradanje kvislinških, ponajviše ustaških vojnika, ali i civila koje su britanski vojnici 1945. kod Bleiburga izručili partizanskim jedinicama.

Kako javljaju tamošnji mediji, Odbor za unutarnje poslove Nacionalnog vijeća austrijskog parlamenta nedavno je zatražio da se izda zabrana održavanja skupa u Bleiburgu, i time udario temelje za trajnu obustavu tog okupljanja koje je ranijih godina obilovalo ustaškom ikonografijom.

Nakon rezolucije spomenutog odbora, u kojoj se navodi da je proustaško okupljanje protuzakonito, jer se protivi članku 9. austrijskog Ustava u kojem se jasno navodi da se “Austrija mora boriti protiv svakog oblika fašizma”, oglasio se guverner Koruške Peter Kaiser (SPÖ).

“Austrija ima posebno osjetljivu političku zadaću koju mora izvršiti zbog zajedničke odgovornosti za najmračnije poglavlje naše povijesti, tokom zločina nacionalsocijalizma i treba se suprotstaviti svakoj naznaci fašizma”, poručio je Kaiser, koji je pozdravio zabranu okupljanja te napomenuo kako se to ne odnosi na misu, “jer je ona vjerski obred, koji austrijska vlada ni parlament ne mogu zabraniti”.

Rezoluciji je prethodio zaključak stručne skupine, koji su činili stručnjaci iz područja prava, politologije i povijesti, uz predstavnike nadležnih austrijskih crkvenih i političkih vlasti, sastavljene na zahtjev tamošnjeg MUP-a. “Preko natpisa na memorijalnim spomenicima, zastavama i simbolima na ovom događaju te kroz službene govore odaje se počast fašističkom režimu koji je kolaborirao s nacionalsocijalistima”, piše u studiji objavljenoj krajem prošle godine. “Utoliko, ova ekspertna grupa došla je do zaključka da bi trebalo zabraniti okupljanje u obliku u kojem se ono održavalo 2019. i prije toga”, navode stručnjaci.

Ovakav tok događaja na svojim Facebook-stranicama proslavili su austrijski Zeleni, jedni od najglasnijih protivnika bleiburške komemoracije, uz poruku “Ustaški susreti se više nikada neće ponoviti”.

“Ministarstvo unutarnjih poslova je odradilo svoju zadaću, a sada od vlasti Koruške tražimo da više nikada ne dopuste da se ustaški susreti ponovne na koruškom tlu”, poručila je Olga Voglauer, glasnogovornica Zelenih i njihova zastupnica u austrijskom parlamentu, koja je u ranijem razgovoru za Novosti bleiburški skup nazvala “najvećim okupljanjem fašista u Europi”.

– Tim skupom se ne komemoriraju žrtve rata. Proteklih godina itekako je dokazano da se tamo slavilo ustaše i da su sudionici koristili nacistički pozdrav. Skup na Bleiburgu zloupotrijebila je i hrvatska politika, a mobilizacija posjetitelja bila je politički motivirana. Sudjelovanje visoko rangiranih političara na tom događaju i njegovo korištenje u propagandne svrhe krajnje je sporno, čak i u kontekstu austrijskih zakona. S obzirom na to da se radi o okupljanju fašista i nacista, sudjelovanje predstavnika Katoličke crkve nikako ne razumijem – rekla nam je Voglauer.

Iz Hrvatskog sabora, inače pokrovitelja tog događaja, priopćeno je da će se ovogodišnja komemoracija održati 13. i 14. svibnja na zagrebačkom Mirogoju i u Svetištu hrvatskih mučenika u Udbini. U župnoj crkvi u Bleiburgu ipak će se služiti misa, dok će hrvatski veleposlanik Daniel Glunčić na obližnjem spomeniku položiti vijenac.