U sklopu europskog projekta “Od vrata do vrata” – dostupne usluge za dostojanstvenu treću dob, kojeg provodi Odjel za socijalna i humanitarna pitanja Srpskog narodog vijeća, u srijedu, 15. 12. 2021. u Korenici u Srednjoj škola Plitvička jezera održana je treća edukacija o planiranju socijalnih usluga i potreba starijih osoba.

Na edukaciji se odazvalo četrnaest stručnjaka s područja Ličko-senjske, Zadarske, Sisačko-moslavačke i Virovitičko-podravske županije. Prisustvovali su predstavnici lokalnih samouprava: Ilija Obradović, načelnik opštine Donji Lapac, Nebojša Rađenović, zamjenik načelnika opštine Gračac, Milan Prica, zamjenik načelnika opštine Plitvička Jezera, te stručnjaci koji rade sa starijim osobama iz opštine Udbina.

Na edukaciji su sudjelovali i stručnjaci iz civilnog društva i drugih institucija: udruga “Pomoć u kući starijim osobama” iz Donjeg Lapaca, “Udruga Dobra vremena” iz Lovinca, Crveni križ Donji Lapac, Crveni križ Korenica, Centar za pomoć u kući u općini Vrhovine.

Uz članove projektnog tima kojeg čine Tatjana Dragičević, voditeljica projekta i Odjela za socijalna i humanitarna pitanja SNV-a, Nikola Puharić, administrator projekta, David Bilić, koordinator projekta, Dušan Dukić, provoditelj socijalne usluge prijevoza pratnje u Donjem Lapcu, na edukaciji su prisustvovali i terenski suradnici Odjela za socijalna i humanitarna pitanja SNV-a: Mane Prijić, za područje Gračaca, Milan Ivanić za područje Petrinje te Jelena Vučković za područje Voćina i Slatine.

Predavanja su održale dr.sc. Romana Galić, zagrebačka pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Andreja Ninić, voditeljica Odjela za ustanove socijalne skrbi i unapređenje kvalitete života starijih osoba.

U 2022. godini slijedi održavanje drugih projektnih aktivnosti – treninzi komunikacijskih vještina u Zadru, Sisku i Korenici, tribina u Zagrebu, završne konferencije te izdavanje Priručnika za socijalno planiranje i procjenu potreba starijih osoba.

Projekt se financira iz Europskog socijalnog fonda (Operativni program Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020.) u vrijednosti od 1.499.101.38 kuna, u sklopu Javnog poziva “Širenje mreže socijalnih usluga u zajednici – faza I”. Glavna aktivnost projekta je socijalna usluga prijevoza i pratnja starijih osoba, a projektni partneri su Vijeća srpske nacionalne manjine Zadarske županije, Ličko-senjske županije i Sisačko-moslovačke županije, opština Donji Lapac te gradovi Benkovac i Glina.