Prkos Lasinjski, 21.12.2021. - Komemoracija povodom 80. godišnjice od ustaškog pokolja nad srpskim stanovništvom u Prkosu Lasinjskom u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) u suradnji s lokalnim Vijećem srpske nacionalne manjine karlovačke županije i udrugama antifašista. Na fotografiji Danica Mičić, mještanka Prkosa Lasinjskog i Aneta Vladimirov, potpredsjednica Srpskog narodnog vijeća. foto HINA/ Mladen VOLARIĆ/ ml

Na prvi dan zime, 21. decembra 1941. godine ustaše su u velikoj ofenzivi pod vodstvom Ante Moškova i uz odobrenje samog Ante Pavelića izvršile neviđeni genocid nad stanovnicima Prkosa Lasinjskog, Dugog Sela, Stipana i ostalih mjesta toga dijela Korduna. Ubijeno je 1496 stanovnika, Srba među kojima i 359 djece do 15 godina starosti. Bila je velika zima i dubok snijeg, a čak 85 posto stanovništva tog kraja naprosto je likvidirano. Ovakva brutalna odmazda postigla je suprotan efekt: umjesto da se prepuste sudbini, narod se povukao na Petrovu goru gdje se ustanak rasplamsao i na kraju uz velike srpske žrtve završio veličanstvenom pobjedom partizana 1945. godine.

U organizaciji Srpskoga narodnog vijeća, uz veliku pomoć Danice Micić i u suradnji s udrugama antifašista, u utorak, 21. 12. 2021. u Prkosu Lasinjskom održana je komemoracija ispred spomenika žrtvama, koji je posljednjih desetljeća više puta razbijan i uništavan. Parastos nevinim srpskim žrtvama služio je prvi karlovački paroh Radoslav Anđelić. Komemoraciji je prisustvovalo  sedamdesetak predstavnika potomaka žrtava, predstavnici antifašista iz Zagreba, Zagrebačke županije i Karlovca kao i predstavnici srpske zajednice iz Karlovačke županije, dožupan Dejan Mihajlović, predsjednik Vijeća županijske srpske zajednice Ilija Matijević, predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta Mile Radović, predstavnici SABA RH, predstavnici Srpskog narodnog vijeća na čelu s voditeljicom Odjela za kulturu Anetom Vladimirov, koordinator SNV-a Rade Kosanović te načelnik općine Lasinja Marijo Perčić.

Perčić je, kao i prethodni načelnici općine Lasinja, osudio ovaj strašan zločin i zaželio da se nešto slično nigdje, nikome i nikada više ne ponovi. Slično je kazao i karlovački srpski dožupan Dejan Mihajlović, koji se osvrnuo na opću reviziju povijesti Drugog svjetskog rata, gdje se zločinci predstavljaju kao žrtve, a žrtve se prikazuju kao zločinci. “Naš sustav obrazovanja je, nažalost, zakazao, i ne uči djecu o tome što se događalo u Drugome svjetskom ratu. Zato imamo stanje da naši đaci ne znaju je li vojska NDH ili on antifašistička, to jest partizani, prava, oslobodilačka vojska”, rekao je Mihajlović. “Moramo širiti istinu, ali ne s namjerom da nekoga osuđujemo i mrzimo, istaknuo je i dodao: “Ako tako ne činimo, onda nam je uzalud ovamo dolaziti.”

Srbe ovog dijela Korduna na opasnost i zločin koji im se sprema pokušao je obavijestiti lokalni žandar hrvatske nacionalnosti Petar Nikolić. No, Roma koji je nosio tu poruku uhvatili su ustaše, a potom ubili i njega i cijelu obitelj žandara Nikolića.

“Treba se sjetiti žandara hrvatskog roda, Petra Nikolića, koji je pokušao upozoriti seljane Prkosa na nadolazeći teror, ali i sam pogubljen zajedno s porodicom. Bojim se da se Petra danas malo tko sjeća. Možda bi netko znao pokazati na kuću ovog čestitog čovjeka, možda bi netko mogao o tome govoriti na satovima istorije i možda neki ljudi to i čine. No, onda kada to čine – čine isključivo iz vlastite slobodoljubivosti i odgovornosti bez sustavne obrazovne i svake druge podrške.”, kazala je Aneta Vladimirov te nadodala: “Na ovome mjestu se uvijek može i mora govoriti o okolnostima koje su omogućile ovakav zločin, kao i o njegovoj brutalnosti i nedužnosti žrtava bez kojih je njihov zavičaj ostao zauvijek osakaćen. No, jednako tako u zemlji kontinuirane revizije pa čak i negacije povijesnog iskustva srpskog i drugih progonjenih naroda i skupina u NDH, mora se govoriti o preuzimanju odgovornosti za povijest, a samim tim i za budućnost.”

Milan Cimeša

Foto: Hina/ Mladen Volarić