Varivode, 28. 9. 2021. (Hina) – U organizaciji Srpskoga narodnog vijeća  i Općine Kistanje u utorak je održana u Varivodama i Gošiću komemoracije za 16 starijih osoba srpske nacionalnosti, koji su ubijeni u tim selima u kolovozu i rujnu 1995. godine nakon akcije “Oluja”.

SNV navodi kako su uz potpredsjednika Vlade RH za društvena pitanja i ljudska prava Borisa Milošević, saborsku zastupnicu Anju Šimpraga i posebnoga izaslanika srbijanskoga predsjednika za pitanja nestalih Verana Matića obilježavanju stradanja srpskih civila nazočili predsjednik Savjeta za nacionalne manjine Vlade RH Aleksandar Tolnauer, šibensko – kninski župan Marko Jelić, zamjenica gradonačelnika Knina Kristina Perić, zastupnica u Skupštini Republike Srbije Sanja Lakić, aktivisti Zoran Pusić i Vesna Teršelič te brojni predstavnici Srba u županijskim i lokalnim vlastima s područja Šibensko-kninske i Zadarske županije.

Potpredsjednik Vlade Milošević je, obraćajući se prisutnima, istaknuo kako je za Varivide odmah pokrenuta istraga te dodao kako se do istine i pravde nije došlo.

“Ovdje se dogodio teški ratni zločin, i to više od 50 dana nakon što je ‘Oluja’ završila, dogodio se masakr koji se nije trebao dogoditi, za kojim nije bilo nikakvog povoda ni potrebe da se dogodi”, rekao je, uz ostalo, Milošević ističući da “mještani Varivoda nisu bili neprijateljska druga strana, niti sila”.

Po njegovim riječima, to je “jedini zločin koji je dospio u mediji u trenutku kada je počinjen i koji je izazvao kakvu takvu reakciju javnosti i politike”.
Milošević je podsjetio kako je komemoracija u Varivodama i prigoda da se izrazi pijetet i žrtvama hrvatskog naroda, i to prije svega nevinim žrtvama Škabrnje, hrvatskoj obitelj Čengić iz zaseoka Šašići kod Ervenika, koja je brutalno ubijena na način teško shvatljiv svakom normalnom čovjeku.

“Za veliku većinu žrtava nažalost neće biti sudske pravde ali naša dužnost je ovdje da poručimo da svaki ratni zločin mora biti kažnjen neovisno o nacionalnosti počinitelja. Tražimo pravdu za ubojice staraca iz Varivoda i Gošića, da ne budu bez osude, pravosudne i društvene. Presude u predmetima ratnih zločina su važne, one odašilju poruku da se zločin ne može pravdati nikakvim višim ciljevima. Svaka žrtva bez obzira na nacionalnost ima naše poštovanje, i to je politika ove vlade” istaknuo je izaslanik premijera Plenkovića, potpredsjednik Vlade RH Boris Milošević.

Saborska zastupnica Anja Šimpraga ustvrdila je kako je teško je naći selo u sjevernoj Dalmaciji i Lici u kojem nije bilo ubojstava civila u akciji “Oluja” i neposredno nakon nje.

Po riječima Vučićeva izaslanika Verana Matića danas su se okupili u Varivodama, između ostaloga zato “da se daju odgovori zašto zločini na ovom mjestu i drugim mjestima nisu kažnjeni”.

“Sudbina nestalih ne smije da nas dijeli na Srbe i Hrvate, Hrvatsku i Srbiju, već zajednička posvećenost pronalasku svih nestalih treba da bude most za uspostavljanje povjerenja, koje je jedini put u pomirenje”, rekao je, među ostalim, Veran Matić.

Nakon parastosa i obraćanja u Varivodama, prisutni su posjetili i susjedno selo Gošić, gdje su položili cvijeće u znak sjećanja na njihovo stradanje.

Za zločine u Gošiću i Varivodama sumnjičilo se šestoricu pripadnika hrvatskih redarstvenih snaga, no nakon postupka pred Županijskim sudom u Zadru te ponovljenog suđenja na Županijskom sudu u Šibeniku optuženici su oslobođeni krivnje, čime je istraga vraćena na početak, i to protiv nepoznatih počinitelja, pripadnika Hrvatske vojske.

Kako navodi SNV, temeljem odgovornosti Republike Hrvatske pojedini članovi obitelji žrtava sudski su ishodili odštete za stradanja svojih najbližih.

Poslušajte govore Anje Šimprage, Borisa Miloševića i Verana Matića.