Zagreb, 25. kolovoza 2021. (Hina) – Važno je da mržnja prestane i ne prenosi se na nove generacije jer samo tako možemo graditi bolju Hrvatsku, izjavio je  potpredsjednik Vlade Boris Milošević tijekom komemoracije za civilne žrtve vojno-redarstvene operacije Oluja u kolovozu 1995. u Plavnom i Gruborima.

”Nažalost, svi koji znaju što se dogodilo u Gruborima prije dvadeset i šest godina odabrali su šutnju, odabrali su štititi one koji su počinili zločin. Oni koji su odabrali šutnju i oni koji su počinili zločin, kao i svi mi ovdje, trebamo biti svjesni vrijednosti ljudskoga života, pa i u ratu kada se gine. Nema tog opravdanja i nema tog višeg cilja koji može opravdati ubijanje starih i nemoćnih civila”, rekao je Milošević na komemoraciji u koju su organizirali Srpsko narodno vijeće  i Vijeće srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije.

Ne treba dijeliti žrtve niti zločine jednih opravdavati zločinima drugih

Poručivši kako ne treba dijeliti žrtve niti zločine jednih opravdavati zločinima drugih, Milošević je naglasio da sam oprost nije legitimacija zločina niti znači zaborav, već znači “da smo se odlučili za budućnost i nadu”.

”Oni koji su nekažnjeno počinili strašan zločin nisu računali na to da će se žive duše koje su odavde prognane vratiti”, kazala je potpredsjednica SNV-a i saborska zastupnica SDSS-a Anja Šimpraga.

Istaknula je kako je država napokon započela s obnovom Grubora i kako su već učinjeni prvi koraci u tom pravcu.

Veran Matić, izaslanik srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića, ustvrdio je kako je Hrvatska do sada “zakazala prema Gruborima u svemu u čemu je mogla”.

”S obnovom Grubora, koja se pomaknula s mrtve točke od prošle godine kada je upravo s ovog mjesta krenula nova politika pomirenja, Hrvatska bi pokazala da u konačnici nije u svemu zakazala kada je u pitanju ovaj kraj”,poručio je Matić dodajući da povratak nekadašnjih mještana ne može biti nikome prijetnja ni ugroza.

Pupovac: U Gruborima se gradi svijest o potrebi pomirenja

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac ocijenio je da su Grubori jedno od mjesta na kojima se gradi svijest o potrebi oprosta i pomirenja.

”Mi sve činimo da tih mjesta u Hrvatskoj bude još više. Mnogo radikalnije treba pristupiti obnovi ovih prostora kada je u pitanju javna rasvjeta, javni prijevoz te razvoj i socijalna skrb”, poručio je Pupovac koji se dotaknuo i aktualnih rasprava u vezi ustaškog pozdrava „za dom spremni“.

”Ispod društvene površine vodi se bitka između toga što je današnja demokratska Hrvatska i toga što je proustaška Hrvatska i njeno integriranje u današnju Hrvatsku, kao nasljeđe. To je bitka koju trebamo voditi, a zato su nam potrebni mediji, škole, javni autoriteti, kao i Vlada, Sabor i predsjednik Republike, ne samo sudovi i kazneno zakonodavstvo”, rekao je Pupovac.

Komemoracija je počela polaganjem ruža pored križa postavljenog za 32 žrtve iz Plavnog, gdje je paroh Milorad Đekanović služio parastos ubijenima, a nastavila se u zaseoku Grubori kod spomen obilježja postavljenog za šestero ubijenih civila, gdje su održani i govori izaslanika.

Zbog ubojstva šestero srpskih staraca u Gruborima u dva navrata sudilo se Frani Drlji i Boži Krajini, bivšim pripadnicima ATJ Lučko, no njih su dvojica na oba suđenja na zagrebačkom Županijskom sudu oslobođena krivnje zbog nedostatka dokaza.

Presuda im je postala pravomoćna u listopadu 2019., a u obrazloženju presude Vrhovni sud je jasno naveo da se zločin u Gruborima pokušao zataškati.