Javna ustanova Spomen-područje Jasenovac i Srpsko narodno vijeće u četvrtak 18. maja s početkom u 18 sati u Muzeju Grada Zagreba otvaraju izložbu “OBJEKTIV NDH: opasni i nepoćudni po javni red i sigurnost”.

Ovom se izložbom posebna pažnja posvećuje policijskim kartonima onih uhapšenika čije je zatočeništvo, uz neizostavna poniženja i mučenja, počinjalo fotografiranjem i policijskim ispitivanjem, a potom se nastavljalo deportacijom te na kraju završavalo konclogorom Jasenovac u kojem je organizirani sadizam premašio dotadašnja iskustva ljudskog stradanja u ratnim vihorima.

Radi se o onim jasenovačkim logorašima i logorašicama, koji su u logor dospjevali s ustaškim uputnicama i odlukama o kaznama različitog trajanja. U nemalom broju radi se o osobama hrvatske nacionalnosti budući da su žrtve rasnih zakona, Židovi, Židovi i Romi, u logorske kapacitete NDH dospijevale kolektivnim deportacijama.

Izložba koristi policijski karton kao arhivsko sredstvo učenja, ali i sjećanja. Time nekadašnji mehanizam dehumaniziranja „opasnih i nepoćudnih“, otvara mogućnost susreta sa ljudskim licima čiji su pogledi u objektiv sasvim sigurno označavali kraj života kakvog su do tada poznavali. Podaci iz kartona omogućuju rekonstruiranje dijelova njihovih života, njihovih socijalnoekonomskih (ne)prilika, izgleda za njihovo preživljavanje, neprestane agonije i straha.

Sve do 11. juna moći ćete pogledati u lica žena i muškaraca, seljaka, domaćica, obrtnika, radnika, političara, sindikalista, komunista, liječnika, učitelja, umjetnika, sveštenika, u lica mladih ljudi, studenata i đaka, u lica starije životne dobi. Neka od njih su zahvaljujući svom političkom radu i antifašističkoj borbi već dugo poznata historiografiji. Ulice u našim gradovima i selima nosile su njihova imena, a nemali je broj spomen-obilježja sve do devedesetih prošloga stoljeća čuvao uspomenu na njihovu borbu. No, ova izložba komemorira i one koji su vjerojatno do sada ostajali isključivo u sjećanjima svojih bližnjih i svojih zajednica. Upravo smo među njima izdvojili nekoliko preživjelih protagonista, koji su usprkos slabim izgledima, uspjeli proći kroz cijeli sustav terora i konačno dočekati njegov krah.

Izložbu je podržao Ured za ljudska prava i prava nacionalnih manjina i Ministarstvo kulture RH.