Srpsko narodno vijeće poziva na promociju knjige 'Organizirana prisilna iseljavanja Srba iz NDH' autora Filipa Škiljana. Promocija će se održati u utorak, 30. juna, s početkom u 18 sati, u Dvorani 1 Filozofskog fakulteta u Zagrebu (Ivana Lučića 3).

O knjizi, ali i o kolektivnim traumama i dalekosežnosti njihovih posljedica, osim autora će govoriti Dinka Čorkalo Biruški, profesorica s Odsjeka za psihologiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta, i Drago Roksandić, profesor s Odsjeka za povijest. Tribinu će moderirati Dragan Markovina, povjesničar i voditelj Arhiva Srba u Hrvatskoj.

Srpsko narodno vijeće već duži niz godina uz potporu Savjeta za nacionalne manjine Vlade Republike Hrvatske objavljuje naslove hrvatskih i srpskih autora. Teme naših izdanja su vrlo često na rubu interesa hrvatske javnosti. Želimo skrenuti pažnju na manje vidljive i poznate aspekte Drugog svjetskog rata, ali i na njegove odjeke u današnjoj hrvatskoj znanosti, obrazovanju i politici. Knjiga Filipa Škiljana empirijskim postupkom donosi sudbinu velikog broja deportiranih hrvatskih Srba, koja se u konačnici uklapa u širi kontekst genocidne politike osmišljene i realizirane u NDH.

Filip Škiljan, autor knjige, doktorirao je 2009. na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Zagrebu s temom Politička opredjeljivanja u Hrvatskom zagorju 1941. – 1945. Od 2010. znanstveni je suradnik na Institutu za migracije i narodnosti.