Sandro Lendler

Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća i Anja Šimpraga, potpredsjednica Vlade RH, zajedno sa svojim suradnicima, Borisom Miloševićem, zamjenikom predsjednika SNV-a i Dejanom Mihajlovićem, zamjenikom županice Karlovačke županije tokom dana su posjetili gradilišta srpskih kulturnih centara na Baniji.

 

“Danas smo u središtu Petrinje obišli teren na kojem će se izgraditi Srpski kulturni centar (SKC) Petrinja. On će biti povezan s obnovljenom pravoslavnom crkvom Svetog Spiridona. Optimistično se nadamo početku radova do kraja 2024. godine. Potreba za stvaranjem još jednog SKC-a je prije svega zbog naše zajednice na ovim prostorima. Imamo jake i aktivne srpske organizacije, od manjinskih Vijeća, pododbora Prosvjete, našeg paroha Saše Umičevića, a na ovaj način možemo ojačati i revitalizirati ne samo naše srpske organizacije nego i doprinijeti kulturnom i društvenom životu grada Petrinje” – rekao je Boris Milošević, zamjenik predsjednika SNV-a prilikom današnjeg obilaska zemljišta  gdje će uskoro započeti gradnja SKC Petrinja. 

“SKC Petrinja će biti smješten na preko tisuću kvadratnih metara parcele, odmah pored nekadašnje robne kuće Petrinjka i u blizini mjesta gdje je 1941. srušena crkva svetog Spiridona. Njegovi brojni javni sadržaji, od vanjskog amfiteatra, do unutrašnje dvorane za koncerte i krovne terase, bit će urbanistički i kulturni iskorak za potresom porušenu Petrinju”- naglasio je Miloš Ušljebrka, arhitekt ovoga i većine SKC-a. 

Foto: Sandro Lendler


Pored nekadašnjeg spomen doma u Glini, mjesta genocida nad Srbima tokom II. svjetskog rata, a u prostoru, danas gradilištu, kuće obitelji Letić, održana je prezentacija budućeg Srpskog kulturnog centra Glina, čiji dovršetak gradnje se očekuje 29. srpnja 2024. 
Naime u tijeku su temeljita obnova i uređenje bivše kuće glinske obitelji Letić, a ona će postati novo središte društvenog i kulturnog života srpske zajednice u ovom dijelu Banije. 

“Budući srpski kulturni centar u Glini, smatram najvažnijim, iako nije ni najveći, a ni prvi, kao onaj u Vukovaru. Glina zauzima posebno mjesto u istoriji srpskog naroda u Hrvatskoj, simbolično mjesto hrvatsko- srpskih odnosa. Ovdje su dosegnuti najveće vrhovi tih odnosa,a istovremeno i njihov najveći ponor. Ovo bi trebala biti nova kuća za sve ljude koji žive u Glini, sjedište naših organizacija. I Prosvjete, manjinskog Vijeća, SDSS-a i znantsvene institucije za istraživanje historije Gline i cijelog glinskoga kraja i ovog banijskog područja. Tako je u planu da u spomen na velikoga Đuru Kurepu i njegovog sinovca Svetozara ovdje bude centar za poduke matematika” – istaknuo je Milorad Pupovac naglasivši kako “nećemo zaboraviti ni kuću Himne, kuću glinskoga trgovca Peleša gdje je Josif Runjanin komponirao nacionalnu himne Hrvatske. Jer da nije bilo nas u SNV-u ta kuća ne bi bila obnovljena. I da nema nas to ne bi bilo proglašeno muzejem” – spomenuo je Pupovac.

Foto: Sandro Lendler


Na kraju svog govora Milorad Pupovac je podsjetio na sve napore koje Srpsko narodno vijece ulaže na glinskom području.
“Socijalni program “Od vrata do vrata” smo među prvima organizirali u Glini i osigurali one koji obavljaju taj posao da prevoze ljude tamo gdje imaju potrebu da dođu. Uključujući doktore, administraciju i trgovinu. Svi koji govore da mi to naplaćujemo, i uvjetujemo time da se glasa za nas – lažu. Ako to sami rade, mi to ne radimo i nemamo potrebu da to radimo. Nigdje pa ni ovdje. U jedanaest centara na prostoru cijele Hrvatske, koji obuhvaća oko dvadesetak općina i gradova, mi za sada imamo organiziranu socijalnu uslugu “Od vrata do vrata”, kojom se pruža besplatna usluga prijevoza starijih osoba koje žive u ruralnim, izoliranim te slabije ekonomski i demografski razvijenim područjima.

Približno 170 kontejnera Srpsko narodno vijeće zajedno sa SPC-om je tokom potresa isporučilo na Baniju. Koliko je građevinskog materijala stiglo? To sami više ne znamo. Koliko je humanitarne pomoći u hrani i kućanskim potrepštinama napravljeno i sami ne znamo” – naglasio je Pupovac prilikom današnjeg obilaska gradilišta Srpskog kulturnog centra u Glini.