U prostorijama Biblioteke “Prosvjete” u Zagrebu potpisani su ugovori o kapitalnim ulaganjima između Srpskog narodnog vijeća i jedinica lokalne samouprave, manjinskih vijeća i škola. Radi se o 57 projekata koji su u funkciji srpske zajednice u Hrvatskoj, a ukupne vrijednost iznosi im 13.767.000 kuna.

Predsjednik SNV-a i saborski zastupnik Milorad Pupovac istaknuo je da se od 2017. godine, otkako se počelo s ugovorima o kapitalnim ulaganjima, računajući i ovu godinu, radi ukupno o 232 projekta, ukupne vrijednosti nešto manje od 43 miliona kuna (42.956.433). Podsjetio je ujedno na kriterije financiranja prema operativnom planu nacionalnih manjina od 2021. do 2024.

Radi se o kupnji, izgradnji, dogradnji, obnovi i opremanju kulturnih centara za srpsku nacionalnu manjinu u Zagrebu, Rijeci, Osijeku, Vukovaru, Kninu i drugim mjestima za koje postoji potreba. Potom o obnovi i uređenju društvenih domova te kupnji, izgradnji i dogradnji, obnovi i opremanju objekata i prostora udruženja, vijeća srpske nacionalne manjine, kulturno-umjetničkih društava i sportskih klubova.

– Za ovu godinu predviđeno je financiranje značajnih projekata – kuće Letića u Glini, zgrade SKD “Prosvjete” u Preradovićevoj ulici u Zagrebu te Kule Stojana Jankovića u Islamu Grčkom. Uz projekte centara u Rijeci i Osijeku, oni su u planu za ovu godinu. Rebalansima proračuna, ovim nedavnim i još jednim do kraja godine, bit će osigurana dodatna sredstva koja će biti raspoređivana kao i do sada – na nacionalnom nivou i u svakoj sredini, bilo da se radi o društvenom domu ili nekom drugom objektu u funkciji – rekao je Pupovac. Rekao je da su za aktivnosti srpske zajednice bitni sredstva, objekti, ideje, zamisli i ljudi ali posebnu pažnju treba obratiti na programski dio aktivnosti: “Programi su ono što je neophodno da bi prostori mogli biti živi i ispunjavati svrhu za koju se kupuju, grade, obnavljaju ili opremaju, od sredine do sredine.”

Među potpisanim ugovorima nalazi se i onaj od 145.000 kuna za stolariju namijenjenu Osnovnoj školi u Boboti.

– Naša škola ima četiri područne škole u Veri, Pačetinu, Ludvincima i Klisi, a pohađa ju 151 učenik, s tim da bismo ih naredne školske godine mogli imati i više. Moja prethodnica je potpisala ugovor s SNV-om za stolariju u novom dijelu škole, a ostao je još stari dio koji ćemo sada obnoviti, zahvaljujući SNV-u u i Pupovcu koji su prepoznali naše potrebe. SNV nam je donirao sredstva za uredski materijal i školske klupe, a trenutno sredstvima iz drugih izvora saniramo sportsku dvoranu. Idemo naprijed – rekla je direktorica škole Brankica Maletić.

Nedeljko Bogdanović iz Našica, potpredsjednik gradskog VSNM-a, kazao nam je da im je kao relativno nedavno formiranom Vijeću, cilj briga o jedinoj crkvi na tom prostoru u selu Velika Londžica.

– Uz tu crkvu je bio parohijski dom koji je u ratu srušen, ali je crkva dobila novu kuću koja je 15 godina stajala prazna. Odlučili smo da tu bude sjedište VSNM-a kao mjesto za okupljanje i dobili dozvolu za korištenje od eparhije, a preko SNV-a sredstva za uređenje prostora – rekao je Bogdanović.

Nenad Jovanović,
Novosti

Tekst je originalno objavljen na Portalu Novosti 16. 6. 2021.