Boris Milošević s dresom reprezentacije Srba iz Hrvatske u Saboru (foto Youtube/Screenshot)

Premda su Srbi iz Hrvatske i Hrvati iz Srbije ispali u četvrtfinalu Europskog prvenstva autohtonih nacionalnih manjina, koje se igra u Austriji, svojim primjerom pokazali su odgovornima kako trebaju izgledati odnosi na području bivše Jugoslavije

Piše: G. Borković / Novosti

Ako ne znate što je to Europeada, niste zbog toga vi krivi. Osim Novosti, potpuno medijsko ignoriranje ove sportske manifestacije, koja se već drugi tjedan održava u Austriji, prekinuo je tek kolega Predrag Žukina u Sportskim novostima. Radi se, da pojasnimo, o nogometnom Europskom prvenstvu autohtonih nacionalnih manjina koje se do pandemije koronavirusa redovno održavalo, da bi ga nakon dva propuštena termina, opet ugostili koruški Slovenci.

Na Europeadi nije riječ samo o nogometu, mada se na igralištima moglo vidjeti spektakularnih poteza na kojima bi manjinskim amaterima pozavidjeli i skupo plaćeni profesionalci, nego i još mnogočemu drugom. Radi se o druženju, uvažavanju, toleranciji, međusobnom upoznavanju, zapravo svemu onome čemu teži FUEN-a, krovna europska organizacija nacionalnih manjina.

U Koruškoj su nastupili i naši. Odnosno, nastupilo ih je više. Nastupili su Srbi uz Hrvatske, nastupili su Hrvati iz Srbije, nastupili su Lužički Srbi, nastupili su Gradišćanski Hrvati… Ukupno je bilo 20 ekipa podijeljenih u pet grupa. Među najboljih osam uspjeli su se kvalificirati i Srbi iz Hrvatske i Hrvati iz Srbije, što je ekipi koja igra pod pokroviteljstvom Srpskog rekreativnog društva iz Hrvatske najbolji dosadašnji rezultat.

Detalj s utakmice s poljskim Nijemcima (Foto: Europeada)

Dalje ipak nije išlo. Nakon pobjede nad mađarskim Slovacima i remija s talijanskim Slovencima, hrvatske Srbe porazili su poljski Nijemci s rezultatom 4-1. U paklenoj vrućini, Nijemci su se pokazali izdržljivijima (uvijek ti Nijemci!). Poveli su 1-0, naši su izjednačili, ali dalje nije išlo. Najvažnije trenutke s utakmice možete pogledati ovdje.

Bolje sreće nisu bili ni Hrvati iz Srbije. U skupini su dobili Aramune iz Rumunjske i Romanše iz Švicarske (jezične manjine), a izgubili od domaćina koruških Slovenaca. I oni su u četvrtfinalu uspjeli izjednačiti nakon početne prednosti Lužičkih Srba, ali bolje od poraza 3-1 nisu mogli, tako da će u polufinalu uz Srbe iz Njemačke i Nijemce iz Poljske, igrati Slovenci iz Koruške i Nijemci iz Južnog Tirola.

Tako su “naši” i “vaši”, kako ih je duhovito nazvao kolega Žukina, zajedno ispali i u petak prijepodne borit će se za plasman od petog do osmog mjesta. Nije čudno što su zajedno. Te dvije ekipe došle su u istom autobusu u Korušku. Smješteni su u istom hotelu. Na predstavljanju najboljih osam ekipa sve ostale momčadi predstavile su se pojedinačno, a “naši” i “vaši” zajedno uz poznatu Bajaginu pjesmu “Moji drugovi”. I to ni manje ni više, nego u Bleiburgu!? U tom tonu su zaključili i međusobnu utakmicu u razigravanju od petog do osmog mjesta. Bilo je, naime, 3-3.

Detalj s utakmice s poljskim Nijemcima (Foto: Europeada)

Premda neupućenima nije bilo baš jasno otkud takva ljubav između hrvatskih Srba i srpskih Hrvata koji bi se valjda po definiciji trebali mrziti, istina je sasvim drukčija. Te dvije momčadi već godinama imaju izvrsne odnose, igraju redovno prijateljske utakmice, a ove godine je srpska ekipa pomogla hrvatskoj da, uz pomoć Hrvatskog nogometnog saveza odnosno sugestiju predsjednika srpskog sportskog društva Milana Martinovića, prevladaju financijske probleme i dođu na Europeadu.

Zato ne čudi što je srpski selektor Nikola Gagulić prije ždrijeba kazao ovo: “Bilo bi najbolje da nas ždrijeb spoji u četvrtfinalu, tako bi barem netko od nas sigurno izborio polufinale. Radije bih izgubio od naših prijatelja Hrvata, nego od nekog drugog”, a hrvatski izbornik Mijo Grgić odgovorio ovako: “Mi smo se ionako teško ‘pokrpali’ za ovaj EP, nemamo dosta zamjena jer su nam se ovdje teže ozlijedila dva igrača i možda bi bilo bolje da prođete vi, imali biste više šansi u polufinalu”. Uostalom, ako se baš moramo dotaknuti mračnih 90-ih godina, ima li itko tko bolje poznaje mračnu stranu ratova iz tog vremena od manjina koje žive na “krivom“ teritoriju.

Podršku ekipama dali su i Dragana Jeckov i Boris Milošević iz SDSS-a, koji su navijali u Austriji, a Milošević je u četvrtak u Sabor donio dres reprezentacije hrvatskih Srba.

– Na terenima južne Austrije održava se četvrta po redu Europeada. To je Europsko nogometno prvenstvo autohtonih nacionalnih manjina, koje organizira FUEN, organizacija koja na evropskoj razini okuplja nacionalne manjine iz cijele Evrope. Ideja je nastala iz potrebe da se manjine i FUEN kao njihova krovna organizacija učine vidljivima i da se skrene pozornost na jezično i kulturno bogatstvo Europe. Iako UEFA nije organizator i nema ništa sa samim prvenstvom, predsjednik UEFA-e je podržao sam događaj i najavio suradnju u budućim godinama. Sama Europeada je svakako više od nogometa te pokazuje ono najbolje što europska kulturna raznolikost može ponuditi; ona predstavlja uključivost i toleranciju nasuprot diskriminacije. Ove godine domaćini su koruški Slovenci. Nogomet se igra na terenima u područjima Koruške gdje Slovenci kao manjina žive, i gdje je na snazi dvojezičnost – u upotrebi su slovenski i njemački jezik – kazao je Miloešvić, naglasivši da iako između matičnih država postoje politička trvenja i napetosti, između ove dvije ekipe postoji samo druženje, veselje, solidarnost i sportski rivalitet.

Detalj s utakmice s poljskim Nijemcima (Foto: Europeada)

– Mislim da je važno istaknuti takve pozitivne priče u ovo vrijeme kad imamo primjere govora mržnje, političke napetosti, situacije skidanja zastava kao i komentare koji opravdavaju takve postupke. Za Srbe iz Hrvatske je ovo natjecanje važno jer se na taj način povezuju Srbi iz različitih dijelova Hrvatske, a time se omogućuje da se na životu održe sportski i društveni sadržaji u manjim sredinama – zaključio je Milošević svoje izlaganje.

FOTOGALERIJA:

Europeada 2022: Nogometno natjecanje europskih manjina u Klagenfurtu