Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, u okviru svojih nadležnosti, u skladu sa Strategijom očuvanja i jačanja odnosa matične države i dijaspore, kao i matične države i Srba u regionu izradilo je Projekt “Srbija za Srbe iz regiona”  kojim je predviđena dodela stipendija za mlade pripadnike srpske nacionalne zajednice iz država u regionu.

Sticanje visokog obrazovanja na srpskom jeziku bitan je preduslov za očuvanje i jačanje srpske zajednice u regionu kao i njene povezanosti sa Republikom Srbijom. Republika Srbija pripadnike nacionalnih manjina u Republici Srbiji i pripadnike srpske nacionalne zajednice u regionu prepoznaje kao značajne nosioce dobrih međunacionalnih odnosa i uzajamnog razumevanja, tolerancije i uvažavanja.

Projekt predstavlja put za jačanje dobrosusedskih odnosa, brigu o pripadnicima srpske zajednice i širenje evropskih vrednosti u oblasti ljudskih i manjinskih prava. U tom cilju Republika Srbija će kroz Projekat u školskoj 2021/2022. godini ponuditi novih 80 stipendija.

Tekst konkursaopis projekta i prijavni formular Srbija za Srbe iz regiona preuzmite s linkova ili pronađite na stranicama Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije.