Povjerenstvo za rad po pritužbama donijelo je 29. travnja ove godine odluku o tome da je utemeljena pritužba koju je još 23. rujna 2014. godine podnijelo Srpsko narodno vijeće zbog propusta policije prilikom održavanja mirnog okupljanja ove organizacije 27. srpnja iste godine u Donjem Srbu. Razlog ovako kasnom donošenju odluke je činjenica da je bivše Povjerenstvo za pritužbe prestalo s radom 2015. godine, a novo je konstituirano tek 13. svibnja prošle godine te je preuzelo nedovršene predmete iz prethodnog mandata.

U svojoj pritužbi SNV je naveo kako vlasti tog dana nisu omogućile održavanje mirnog okupljanja koje su ometali kontrademonstranti u organizaciji Autohtone Hrvatske stranke prava. Oni su ograničavali kretanje okupljenih i postavili razglas koji je nadglasao govore na okupljanju u organizaciji SNV-a. Stoga je SNV zatražio informacije o poduzetim postupcima protiv počinitelja i policijskih službenika.

MUP je po prijavljenoj pritužbi rekao kako su dobili dvije prijave o javnom okupljanju 27. srpnja 2014. godine, kao i SNV-ov zahtjev za zabranom okupljanja A-HSP-a, no da za tu zabranu nisu bili ispunjeni uvjeti. Iz MUP-a su rekli kako su dobili i zahtjev od osam političkih stranaka Saveza za Hrvatsku koje su tražile zabranu SNV-ovog okupljanja, a li da ni tom zahtjevu nije udovoljeno. Iz MUP-a su poručili i kako su tijekom javnog okupljanja A-HSP-a zaustavili reproduciranje pjesme “Jure i Boban” te da je protiv voditelja tog okupljanja podnesen optužni prijedlog. No, ravnateljstvo policije je tu pritužbu ocijenilo neutemeljenom. Nakon pritužbe na ovu ocjenu Služba za unutarnju kontrolu predmet je uputila dalje na rješavanje Povjerenstvu za rad po pritužbama.

Povjerenstvo je navelo kako se u Planu osiguranja navedenih okupljanja, koje je donio načelnik PU zadarske, sigurnosna procjena rizika pokazala pogrešnom, a razmak nedovoljan za mirno odvijanje okupljanja. Isto tako, navode, udaljenost između dva okupljanja bila je znatno manja od 50 metara, a policija nije pravovremeno reagirala. Osim toga, sudionici kontraprosvjeda nosili su majice na kojima je pisalo “Za dom spremni” te su uzvikivali ovaj ustaški pozdrav.

Policija, osim toga, nije pravovremeno poduzela prekršajni prijedlog protiv počinitelja prekršaja nego tek po zaprimanju pritužbe SNV-a. U spisu, stoji u rješenju Povjerenstva, nema podataka da je ijedan drugi sudionik kontraprosvjeda prijavljen premda su postojale osnovne sumnje da su počinjeni prekršaji iz domene Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira te Zakona o javnom okupljanju.

“Iz navedenog valja zaključiti da je policija najprije dopustila paralelno javno okupljanje A-HSP-a neprimjerenog naziva i svrhe, da je dopustila njegovo održavanje u neposrednoj blizini drugog javnog okupljanja čije mirno odvijanje je ometano. Tijekom održavanja paralelnih javnih okupljanja Povjerenstvo smatra da su učinjeni propusti u zapovjednom sustavu rukovođenja glede planiranja i implementacije plana osiguranja te zbog propusta u djelovanju preventivnog sprečavanja ometanja drugog javnog okupljanja od strane prosvjednika. Osim toga, policija nije poduzela radnje da se spriječe protupravna ponašanja, a nije niti pravodobno identificirala i prijavila počinitelje prekršaja iz Zakona o prekršajima protivne javnog reda i mira te iz Zakona o javnom okupljanju”, stoji u zaključku Povjerenstva.

Tekst je originalno objavljen 12. 5. 2021. na Portalu Novosti