Žrtve rasnih zakona, donesenih 30. aprila 1941. godine deportirane su iz svih krajeva tadašnje NDH.
Nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine, predvođena predsjednicima županijskih vijeća i kolegama i kolegicama gradskih i općinskih vijeća, obilježila je godišnjicu proboja jasenovačkih logoraša na mjestima iz kojih su mnogi od njih deportirani na svoje mjesto smrti. Slavonci – istočni i zapadni, Bilogorci i Moslavci okupili su se na liturgijskom sjećanju pod vodstvom episkopa Jovana u crkvi sv. Ilije u selu Mlaka.
Kolege iz Koprivničko-križevačke županije odale su počast jasenovačkim žrtvama na mjestu prvog logora osnovanog u NDH – logoru Danica.
Od Glavine Donje (kraj Imotskog) gdje su se parastosom sjetili žrtava Jove Garojevića, Nikole Mandića, Petra Svrdlina, Luku Todorova, Ane Vukelje, Milana Vukelje i Nikole Balaća, preko Belog Manastira i istoka naše zemlje do Suhe Mlake u kojoj su 28. avgusta 1942. ustaše uhapsile 85 muškaraca i 15 žena, uključujući Židove i Rome, koji su u selu radili i živjeli zajedno sa Suhomlačanima – naša su vijeća ukazala na disperziranost mjesta porijekla i prebivališta logoraša i logorašica na prostorima naše zemlje i pri tom su se pridržavali epidemioloških mjera te čuvali zdravlje i sigurnost zajednice koju predstavljaju.
 

U crkvi Uspenja Presvete Bogorodice u Glavini Donjoj paroh Dalibor Cvijanović održao je parastos za jasenovačke žrtve imotskog kraja

Na mjestu na kojem je do Drugog svj. rata stajala pravoslavna crkva u selu Suha Mlaka

Beli Manastir

Partizansko groblje, Beli Manastir