Ambasada Srbije i predstavnici Srba u Hrvatskoj na zagrebačkom groblju Mirogoj obilježili su 11. novembar, Dan primirja u Prvom svjetskom ratu. Nakon što je sveštenik Mihajlo Žikić služio parastos u kapelici Sv. Petra i Pavla, za stradale u tom ratu služen je i pomen kod krsta smještenog pored kapelice. Taj je krst simbolički posvećen svim stradalim, i vojnim i civilnim žrtvama.

Vijence su položile delegacija ambasade Srbije na čelu u kojoj su bili otpravnik poslova Davor Trkulja, savjetnik Aleksandar Stamatović i vojni ataše potpukovnik Bojan Velićković, delegacija SNV-a u kojoj su bili generalni sekretar SNV-a Saša Milošević i saborska zastupnica Anja Šimpraga, kao i predsjednik “Privrednika” Nikola Lunić.

Dan primirja u Prvom svjetskom ratu obilježava se u znak sjećanja na 11. novembar 1918. godine, kada je u vagonu u francuskom gradu Kompjenju potpisano primirje i u 11 sati završen Prvi svjetski rat. Primirje su saveznici potpisali s Njemačkom kao jedinom preostalom članicom Centralnih sila u kojoj je nekoliko dana ranije počela pobuna mornara i vojnika koje se proširila na druge slojeve stanovništva.

Primirje je bilo na snazi sve do zaključivanja konačnog mirovnog sporazuma u Versaju, 28. juna 1919. godine, a Srbija kao jedna od zemalja pobjednica 1918. obilježava taj dan koji je 2012. godine proglašen praznikom.

Nenad Jovanović,
Novosti

Tekst je originalno objavlejn 11. 11. 2021. na Portalu Novosti.