Na sjednici Odbora za dijasporu i Srbe u regionu, održanoj 18. februara u Beogradu sudjelovale su i Dragana Jeckov, zamjenica predsjednika SNV-a i Jelena Nestorović, koordinatorica volontera i vijeća SNV-a na terenu.

Dragana Jeckov istaknula je da se ne smije zaboraviti da je prva i najznačanija pomoć u potresom razorenoj Baniji došla upravo iz Republike Srbije te da svo ovo vrijeme stiže ne samo materijalna pomoć, već i solidarnost prema srpskoj zajednici u Hrvatskoj.

– Banija je ostala bez vode, bez puteva, to je posao koji će trajati i nije odgovornost Srbije, ali doprinos Srbije jača Srbe u Hrvatskoj, kazala je Jelena Nestorović.

O potresu i situaciji na Baniji govorio je i protojerej Saša Umićević, koji je od prvog dana aktivno i nesebično pomagao narodu Banije i surađivao s humanitarnom akcijom “Banija je naša kuća”.

– Zemljotres ne bira ni veru, ni nacionalnost, on razara sve pred sobom. Sve se može popraviti i nadoknaditi, ljudske žrtve su nenadoknadive, rekao je protojerej. Nadodao je da je Banija ostala pusta, bez ljudi, a nakon potresa Petrinjska parohija je ostala bez ijedne crkve.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić nadodao je kako je važno održati kontinuitet pružanja podrške i pomoći te da je odgovorna politika Republike Srbije zaslužna za pravovremeno pružanje pomoći susjedima.