Novinari tjednika Novosti sudjelovali su u radu devete generacije Političke akademije SNV-a te su putem predavanja i radionica predstavili ulogu medija u ostvarivanju manjinskih prava.

Novinar Saša Kosanović u seriji praktičnih radionica polaznike je stavio u uloge novinara, ali i nosioca visoke politike koji su na presicama, intervjuima i tribinama morali braniti stavove koje zastupaju, ali i one s kojima se ne slažu.

Zamjenica glavnog urednika tjednika Novosti Tamara Opačić i novinar Nenad Jovanović govorili su o istraživanju novinarskih radova objavljenih 2015. godine u Jutarnjem listu, Večernjem listu, Novom listu, Slobodnoj Dalmaciji i Glasu Slavonije, koje je bilo osnova za knjigu “Proizvodnja Drugoga: Srbi u hrvatskim dnevnim novinama” te su predstavili dvadesetogodišnji rad tjednika. Pojašnjeno je kako su se “Novosti” razvijale od pretežno manjinskih novina, preko izlaska na kioske prije deset godina te formiranja i razvoja portala, do razvoja istraživačkog novinarstva i okretanja širim društvenim temama uz konstantni antinacionalistički kurs i suradnju sa svim manjinama.

Deveta generacija Akademije je umjesto u martu, zbog epidemije koronavirusa, s radom počela u septembru 2020. Umjesto planiranih sedam edukativnih modula, do kraja godine će se  održati samo pet. Polaznici su profesori, inženjeri, agronomi, informatičari, veterinari, matematičari, ekonomisti iz Krnjaka, Križevaca, Vukovara, Dalja, Negoslavaca, Mohova, Dubrovnika, Rijeke, Gomirja, Belog Manastira.

Treći edukacijski modul Političke akademije održan je od 16. do 18. oktobra u Termama Jezerčica u Donjoj Stubici.