Donosimo reakciju Srpskog narodnog vijeća nakon što je predsjednik Republike Hrvatske izjavio da on ide u Varivode ali, kako ga citiraju mediji, “ne vidim Pupovca i ove moralne kamatare da dolaze na mjesta egzekucije civila koji su, eto, hrvatske nacionalnosti”.

Srpsko narodno vijeće u nastavku podsjeća na neke o komemorativnih skupova i akcija koje su organizirane kroz SNV-ov program Kulture sjećanja u suradnji s Documentom – Centrom za suočavanje s prošlošću i Antifašističkom ligom RH-a:

Samo u posljednih nekoliko mjeseci Milorad Pupovac, Vesna Teršelič, Srpsko narodno vijeće, Documenta i Antifašistička liga Republike Hrvatske zajedno su odali počast ubijenim hrvatskim civilima i braniteljima u Glini kod spomen obilježja u vezi zločina počinjenih nad Hrvatima 1991.,  neposredno prije srpanjske komemoracije povodom 80. godišnjice ustaškog zločina u nekadašnjoj pravoslavnoj crkvi Rođenja presvete Bogorodice u Glini.

Tokom komemoracije srpskim civilima u Donjem Skradu pored Karlovca, ubijenim za vrijeme VRA Oluja, 3. kolovoza 2021. Vesna Teršelič, Boris Milošević, Anja Šimpraga i Milorad Pupovac odali su počast i trojici ubijenih hrvatskih branitelja.

Na Ovčari su Milorad Pupovac, Boris Milošević i Veran Matić 16. studenog 2021. položili vijence ubijenim civilima i braniteljima iz Vukovarske bolnice.

Srpsko narodno vijeće je 18. prosinca 2014., organizirajući studijsko putovanje u Srebrenicu, položilo vijenac na spomen obilježje žrtvama genocida u Potočarima.

Na ovotjednoj komemoraciji Aleksandri Zec na Sljemenu, Tatjana Dragičević iz SNV-a je između ostalih u proglasu Antifašističke lige rekla i ovo:
“Aleksandru je iz sna i iz života otrglo ratno nasilje i učinilo je jednim od simbola djece žrtava rata, kao što su to po svojoj nesreći postali: Goran i Slobodan Čengić iz Ervenika, Dario i Tomislav Jurić iz Kostrića, Danijela Roknić iz Karlovca i mnoga druga djeca. Sva su ta djeca imala pravo na miran san i pravo na život”.

18. siječnja 2021. Anja Šimpraga sudjelovala je na komemoraciji obitelji Čengić, a odaslano je i priopćenje:
“Prošlo je 29 godina od ubojstva obitelji Čengić u Erveniku. Oca Dragu (39), majku Nevenku (32) i njihovu djecu Slobodana (11) i Gorana(5), ubila su trojca srpskih vojnika, nakon čega su zapalili kuću i ostale hrvatske kuće u selu. Danas je ispred stratišta nevine porodice Čengić održana komemoracija kojoj su, između ostalih, prisustvovali saborska zastupnica Anja Šimpraga, dožupan Ognjen Vukmirović, načelnik Ervenika Predrag Burza i predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije Borislav Šarić”.

U Zagrebu, 9. 12. 2021.