Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije podijelio je na Baniji, u okolici Petrinje i Gline, više od 100 komada bijele tehnike stanovnicima stradalim od prošlogodišnjeg potresa. Iza svake perilice za rublje, frižidera ili peći stajala je skrivena teška i nesretna sudbina povratnika koji, po tko za koji put, započinju život od početka.

– Potres mi je u potpunosti uništio kuću i sve u njoj. Između ostaloga razbijena mi je veš mašina, pa žena već gotovo 9 mjeseci pere rublje na ruke, što je zadnji put radila prije 50 godina. Sretni smo što smo riješili problem pranja veša, ali kako ćemo riješiti problem života i življenja, e, to ne znam. Sve mi se čini da obnovu kuće neću dočekati jer sve ide sporo, presporo. Do kada ćemo, i kako, prezimiti u kontejneru, ne znam. Strah nas je zime. Ali, hvala dobrim ljudima na ovom daru, jer nam je sada svaka pomoć itekako dobro došla. – kaže nam sedamdesetogodišnji Milan Vranjanin iz Luščana.

Kamion iz Beograda, sa 216 komada bijele tehnike, zaustavio se najprije u Blinji kraj Petrinje, a dočekalo ga je desetak mještana tog mjesta i okolnih sela kojima su namijenjeni toliko potrebni kućanski strojevi.

“Bijeli” teret dopratio je i Dejan Milisavljević, savjetnik u Komesarijatu za izbjeglice i migracije Republike Srbije:

– Ovo je dio naše pomoći namijenjene ljudima koji su stradali od potresa, koji ih je, nakon svih nedaća – od Oluje do povratka i obnove – vratio na početak. Nije to samo pomoć u bijeloj tehnici. Radi se, prije svega, o poruci institucija Srbije da brinu o ovim ljudima i da će ubuduće pažljivo slušati njihove potrebe i pomagati, zajedno sa Srpskim narodnim vijećem, koliko god mogu. Vrijednost ove donacije je oko 25 hiljada eura, i već razmišljamo o slijedećoj. Raduje me da su darovi došli u prave ruke i da sam prisustvovao preuzimanju i upoznao svakog mještana ponaosob i razgovarao s njima. Divni i hrabri ljudi. – rekao nam je Dejan Milisavljević.

– Komesarijat je u zadnjih 11 godina na području Hrvatske dostavio razne donacije u vrijednosti milijun eura, što su budžetska sredstva Republike Srbije, a pomoć je koristilo oko 5000 povratnika. Korisnici pomoći su iz svih hrvatskih županija. I ova pomoć je više mali znak pažnje prema stradalim ljudima, nego konkretna materijalna pomoć, jer je njima potrebno mnogo više – dodao je Milosavljević.

Mara Dejanović, iz Dejanovića, strpljivo je čekala svoj red da se potpiše i primi dugo očekivani štednjak na struju i plin:

– U neka davna vremena ovakav štednjak bio je sasvim obična kuhinjska stvar, a danas za mene predstavlja pravo bogatstvo. Sretna sam što sam ga dobila jer ga sama nikako ne bih mogla kupiti. Imam obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo koje je potres gotovo uništio. Srušene su pomoćne zgrade i štale gdje držimo krave i ovce. Kuću smo nekako sami “zakrpali”, dimnjake popravili, a što će biti dalje ne mogu ni zamisliti. Vratili smo se deset godina unazad, pa mi ovaj štednjak puno znači. Hvala tom Komesarijatu, gdje čuli i nečuli. Lijepo je kad znaš da netko negdje misli i na postradale. – kaže nam Mara Dejanović.

Kati Grubić iz Moštanice, potres je uništio kuću i sve u njoj što je iole vrijedilo. Crvena naljepnica zabranjuje svaki ulazak u ruševinu, pa ukućani spavaju i borave u kontejneru.

– Nisam više baš mlada pa mi je teško prati veš na ruke. Kad sam već pomislila da ću to raditi do kraja života stigla je iznenada ova donacija. Evo moje nove veš mašine i sad će mi život biti puno ljepši. Podnijela sam zahtjev za obnovu, ali, kako stvari sada stoje i koliko čujem, sigurno je neću dočekati. Prešla sam 80 godina. Možda, kad bih doživjela stotu, kuća bi bila obnovljena. Ovako, ništa od toga. Najviše se plašim zime. Jutra su već hladna, trebalo bi ložiti, ali u kontejneru se ne može. Što će biti, ne znam. Raduje me da sada imam barem veš mašinu i zahvalite u moje ime svim dobrim ljudima – kaže nam Kata Grubić.

Preuzimanje donacija Komesarijata

Priliku da prisustvuje podjeli bijele tehnike stanovnicima Banije nikako nije htjela propustiti Mirjana Olujić, zamjenica župana Sisačko-moslavačke županije iz redova Srpske nacionalne manjine.

– Ova donacija, rezultat suradnje SNV-a i Komesarijata za izbjeglice i migracije Republike Srbije još jednom se pokazala kao pun pogodak. Pomogli smo ljudima kojima je pomoć zaista potrebna i svaki komad ove bijele tehnike obradovao je onoga kome je namijenjen. Važno je znati da ovo nije izolirana akcija, nego samo jedna u nizu, nikako posljednja. Već danas razgovaramo s mještanima kako bismo detektirali njihove potrebe i prema tome odredili slijedeću donaciju – rekla nam je Mirjana Olujić.

Nakon Blinja, konvoj s bijelom tehnikom iz Beograda krenuo je u nedaleku Stražbenicu gdje je mašinu za rublje dobila obitelj Jovana Uglješića, nakon čega je stigao u Glinu. Na stadionu NK Banovca okupile su se desetine stanovnika Gline i okolice.

Iz Bijelih Voda, na stadion je potegao Miloš Branković, po novu perilicu rublja:

– Kad je zatutnjao naj nesretni potres, srušio mi se dimnjak, pao na tavan, probio strop i pao baš na veš mašinu koja je potpuno uništena. Vidite, ova mašina velika je stvar za moju suprugu jer je do sada veš morala prati na ruke. I za mene je to važna stvar jer sam morao pomagati ženi u tom pranju. Ja sam bio zadužen za iskuhavanje robe u loncu, supruga za ostalo. – kaže nam Miloš Branković.

Vladimir Jurišić,
Novosti

Tekst je pod nazivom “Pomoć za novi početak” objavljen na Portalu Novosti 23. 9. 2021.