Srpsko narodno vijeće organiziralo je u subotu u Banskom Grabovcu komemoraciju u znak sjećanja na srpske žrtve ustaškog režima stradale 1941., a predsjednik Milorad Pupovac poručio je da sjećanje na njih predstavlja otpor onima koji žele relativizirati karakter tog zločina.

Komemoracija u Banskom Grabovcu pokraj Petrinje bila je prilika za prisjećanje na tragičnu sudbinu 1285 žrtava, koje su stradale 25. i 26. srpnja 1941. kao žrtve ustaške NDH te jednog od najvažnijih partizanskih ustanaka na području Hrvatske, priopćeno je iz SNV-a.

Zločinu u Banskom Grabovcu prethodila je oružana akcija banijskih partizana, a 42 ustanika pod vodstvom Vasilja Gaćeše napali su u noći između 23. i 24. srpnja 1941. zgradu općine i željezničke stanice u Banskom Grabovcu. Nekoliko dana kasnije ustaše su u Banskom Grabovcu pobili 1.285 ljudi privedenih sa cijele Banije.

“Ovaj kraj skupo je platio odluku da se pokrene ustanak, ali usprkos tome nisu posustali”, istaknuo je predsjednik SNV-a Pupovac na komemoraciji ispred spomen-kosturnice.

“Slaveći ustanike ovoga kraja tu smo prije svega zbog žrtava, 1285 Srba s područja tadašnjeg kotara Glina, kako ih ne bismo zaboravili, kako bismo ih prenosili iz generacije u generaciju”, rekao je Pupovac.

Sjećanje na žrtve NDH, poručio je, “predstavlja  prije svega otpor svima onima koji danas žele relativizirati karakter zločina i režima koji ih je počinio”.

“Želimo da buduće generacije mladih ne budu odgajanje u duhu relativizacije, kako ne bi poistovjećivali časnu želju svakog naroda za svojom slobodom, i za svojom državom ukoliko je to cilj slobode. NDH je stvorena od ustaškog pokreta, i oni koji u toj državi žele vidjeti ‘božje djelo’ trebaju se svaki put suočiti sa sramom i stidom, te golemom odgovornošću zbog onog sjemena zla koje je 1941. posijano a koje do danas neki misle da trebaju žeti”, istaknuo je Pupovac.

Uz predsjednika SNV-a na skupu su govorili predstavnici antifašističkih organizacija iz Petrinje i Gline, prethodno položivši vijence kod spomen- kosturnice, a Mirjana Oluić, zamjenica sisačko-moslavačkog župana, zahvalila je antifašistima što se “okupljaju svake godine u Banskom Grabovcu njegujući tekovine antifašizma i narodnooslobodilačke borbe”.

(Hina)
Pogledajte video prilog s komemoracije.