Srpsko narodno vijeće i Vijeće srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije  25. 8. organiziraju komemoraciju za civilne žrtve rata ubijene tijekom i nakon Vojno-redarstvene operacije “Oluja” u selu Plavnom i zaseoku Grubori, pored Knina.

Komemoracija će početi u 11 sati u Plavnom pored križa postavljenog za žrtve cijelog sela Plavno, a nastavit će se u zaseoku Grubori kod Spomen obilježja postavljenog za tamošnje žrtve.

Uz potpredsjednika Vlade RH Borisa Miloševića, Milorada Pupovca, saborskog zastupnika i predsjednika SNV-a i Anje Šimprage, saborske zastupnice SDSS-a, na komemoraciji će uz mještane Plavnoga i Grubora sudjelovati i Veran Matić, izaslanik predsjednika Srbije te predstavnici Grada Knina i županije šibensko-kninske.

“Umjesto učinkovitog otkrivanja odgovornih za ubojstva civila…, samo zato što su bili Srbi, i paljenje kuća u zaseoku Grubori, samo zato što u njima žive Srbi, na djelu je bila sramotna konstrukcija o izmišljenom četničkom napadu i bešćutna ignorancija ratnog zločina protiv civilnog stanovništva“, stoji u odluci Vrhovnog suda Republike Hrvatske kojom je u rujnu 2019. potvrđena oslobađajuća prvostupanjska presuda donesena u ponovljenom postupku protiv optuženih Frane Drlje i Bože Krajine, pripadnika ATJ Lučko.

U Gruborima 25. kolovoza 1995. pripadnici ATJ Lučko počinili su zločin nad šestero srpskih civila, kada su ubijeni: Miloš (Marka) Grubor, r. 1915., ustrijeljen u obiteljskoj kući, tijelo pronađeno pored kreveta; Marija Grubor, r. 1905., spaljena u obiteljskoj kući; Milica (Steve) Grubor, r. 1944., ustrijeljena, tijelo pronađeno iza obiteljske kuće; Jovo (Jovana) Grubor, r. 1930., usmrćen uslijed nanešenih ubodno reznih rana, tijelo pronađeno iza obiteljske kuće; Đuro (Luke) Karanović, r. 1954., ustrijeljen iza jedne kuće u zaselku; Jovan (Damjana) Grubor, star 73 godine, nepoznata sudbina, pretpostavlja se da je njegovo tijelo izgorjelo u kući.