Srpsko narodno vijeće u utorak, 3. kolovoza 2021. s početkom u 11 sati u mjestu Donji Skrad (kućni broj 46), općina Barilović, organizira središnju komemoraciju civilnim žrtvama VRA Oluja, kojom će se obilježiti zločin koji se dogodio 5. kolovoza 1995. nad šestero mještana Donjeg Skrada, počinjen od strane pripadnika Hrvatske vojske.

Uz obitelji žrtava i pripadnike lokalnih i županijskih vlasti, na komemoraciji će govoriti Boris Milošević, potpredsjednik Vlade RH, Milorad Pupovac, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a i Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću.

Petero civila srpske nacionalnosti ubijeno je u Donjem Skradu 5. kolovoza 1995. godine, a još je jedna osoba ubijena sljedećega dana. Petoga kolovoza 1995. godine pripadnici Hrvatske vojske, njih najmanje šestero, ušli su u selo i spazili grupu civila, nakon čega ih odvode u kuću na adresi Donji Skrad 46, a jedna osoba, Danica Dmitrović uspjela je pobjeći. Svi zarobljeni civili odvedeni su u podrum i ubijeni. Danica Dmitrović uhvaćena je sljedećega dana, odvedena u kuću u kojoj je prethodnoga dana ubijeno petero ljudi, među njima i njen suprug, i nakon što je zlostavljana, još je živa bačena u bunar gdje se utopila. Počinitelji zločina nikada nisu otkriveni.