Povodom tridesete obljetnice od zločina koji su se dogodili nad mještanima Voćina i okolnih sela, Hrvatima i Srbima, u razmaku od samo nekoliko dana, tokom prosinca 1991. godine, Srpsko narodno vijeće u suradnji s lokalnim Vijećem srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije u subotu, 18. prosinca 2021. organizira komemoraciju u Voćinu, nedaleko od Slatine.

Program počinje u 8.30 sati, kod spomen obilježja hrvatskim žrtvama, u središtu Voćina, gdje će vijence položiti delegacija u sastavu: Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a, Veran Matić, specijalni izaslanik predsjednika Srbije za rješavanje pitanja nestalih sa Republikom Hrvatskom, Igor Pavković, zamjenik virovitičko-podravskog župana i Milena Lazić, ispred Vijeće srpske nacionalne manjine Virovitičko-podravske županije.

Program se nastavlja liturgijom u pravoslavnoj crkvi, s početkom u 9 sati, nakon čega slijedi posvećenje spomen krsta rpskim žrtvama 1991. godine pored crkve, kao i nastavak komemoracije uz obraćanje Milorada Pupovca, Verana Matića i Igora Pavkovića.

Uz mještane Voćina i okolnih sela i pripadnike i pripadnice manjinskih srpskih vijeća, na komemoraciji će sudjelovati i aktivisti Centra za nenasilnu akciju (CNA) iz Beograda i Sarajeva, koji zajedno sa SNV-om već godinama aktivno doprinose procesima pomirenja u regiji.