Policija je jučer privela 14 osoba zbog narušavanja javnog reda i mira u Borovu na pravoslavni Uskrs te se nad njima provodi istraživanje zbog sumnje da su počinili kazneno djelo javnog poticanja na nasilje i mržnju, poručili su jutros iz PU Vukovarsko-srijemske.

“Svi osumnjičeni će danas tijekom dana biti predani pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske, a policija će protiv njih podnijeti kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu. U suradnji s drugim policijskim upravama, kriminalističko istraživanje provodi se nad još nekoliko osoba s područja drugih županija”, poručili su iz PU Vukovarsko-srijemske.

Podsjetimo, jučer je grupa od dvadesetak mladića nakon polaganja vijenaca na memorijalnom spomeniku 12 redarstvenika poginulih 1991. godine prošla Borovom pozivajući na ubojstvo Srba. Kolona je bila u pratnji policije čiji su pripadnici tek kasnije reagirali, izdvojili vikače i priveli ih.

Zbog ovog događaja jučer se javnosti  obratio Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a i SDSS-a, koji je oštro osudio ovakvo ponašanje te izrazio žaljenje što komemoracija stradalim hrvatskim vojnicima i policajcima, kao i poruke koje su ovih dana poslane, nisu išle u smjeru onih potrebnih za mir i život u miru 30 godina nakon sukoba.

“Svatko treba paziti da na takvim mjestima govori jezikom sjećanja, a ne poticanja na nasilje, mržnju ili produbljivanje predrasuda. O samom događaju želim reći da ovo nije prvi put, pogotovo na istoku zemlje, ali i na nizu drugih područja, niti djeluje spontano nakon niza aktivnosti sličnih grupacija u protekle dvije godine. To je nešto što se ponavlja, bilo da se radi o verbalnom poticanju ili vršenju nasilnih radnji. Svi koji na bilo koji način to potiču, trebaju biti svjesni svoje suodgovornosti za ovo”, poručio je Pupovac.

Reagirale su i srpske institucije s istoka Hrvatske koje su u svom saopćenju osudile današnje proustaško i antisrpsko divljanje grupe mladih ljudi koji su uz pratnju policije izvikivale poruke mržnje.

SDSS, Zajedničko veće opština i VSNM Vukovarsko srijemske županije osudile su skandalozno i sramno ponašanje pojedinaca i organizatora koji su svojim uzvicima pozivali na ubistva i širenje mržnje prema srpskoj zajednici.

Portal Novosti, 3. 5. 2021.