Novi Sad, 17. prosinca 2021. – Na Uspenskom groblju u Novom Sadu danas je, u organizaciji Hrvatskog nacionalnog vijeća u Republici Srbiji (HNV), obilježena 200. obljetnica od rođenja Josifa Runjanina, autora službene himne Republike Hrvatske.

Tim povodom su predstavnici hrvatske zajednice u Republici Srbiji i predstavnici srpske zajednice u Republici Hrvatskoj zajedno položili vijence na Runjaninov grob.

Događaju su između ostalih prisustvovali Jasna Vojnić, predsjednica HNV-a, Milorad Pupovac, predsjednik Srpskog narodnog vijeća, Milan Bošnjak, izaslanik predsjednika Vlade RH, Dragana Jeckov, saborska zastupnica SDSS-a, Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Tomislav Žigmanov, predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i Dejan Drakulić, predsjednik vukovarskog ZVO-a.

Na inicijativu institucija hrvatske zajednice u Republici Srbiji ove je godine Grad Novi Sad obnovio Runjaninov nadgrobni spomenik, a u okviru obilježavanja praznika hrvatske zajednice u Republici Srbiji, koja se obilježava točno na godišnjicu Runjaninova rođenja. Hrvatska zajednica danas slavi jedan od svoja četiri nacionalna praznika u Srbiji. Na današnji dan obilježava se dan osnutka prvog saziva Hrvatskog nacionalnog vijeća.

U svom govoru predsjednica Vojnić je istaknula kako obnovljeni Runjaninov nadgrobni spomenik ima važnu simboličnu poruku. “Na prvom mjestu, obvezuje nas da kao pripadnici manjinskih naroda stihovima države u kojima živimo udijelimo najbolje note koje imamo. Na drugom, da poštujemo svoje korijene, svoj identitet i da se njime ponosimo. I na trećem, da stojimo jedan uz drugoga, ne samo na grobu – na kraju života, nego i u drugim, novim počecima te u međusobnim susretljivostima u svakodnevnim nam životima.”, rekla je Vojnić te je, također, iskazala posebnu zahvalnost gradonačelniku Grada Novog Sada Milošu Vučeviću za obnovu spomenika i Hrvatskom kulturno-prosvjetnom društvu “Jelačić” iz Petrovaradina na dugogodišnjoj brizi o Runjaninovom grobu i njegovanju uspomene na njegov lik i djelo.

“Josif Runjanin, Srbin, izdvaja se između plejade velikih sinova hrvatskog i srpskog naroda koji su slijedili nepodijeljenu, zajedničku ideju slobode, po tome što je kompozitor hrvatske narodne i državne himne. Iz ove zemlje, i ovog grada, poticala su, i sa hrvatskim i srpskim narodom preko Dunava se spajala, ista slobodarska stremljenja, njima inspirirana umjetnička stvaranja i narodno savezi. Podsjetimo se samo sudjelovanja novosadskih glumaca u prvoj kazališnoj predstavi na našem, na narodnom hrvatskom ili srpskom jeziku. Prisjetimo se Đure Daničića koji ustanovljuje prvu biblioteku JAZU (danas HAZU) i postaje njezin prvi tajnik. Doista je velika i časna plejada imena onih iz ovog grada i ove zemlje koji su stvarali stanje narodnog duha u kojem je i iz kojeg je nastala Runjaninova kompozicija himne na Mihanovićev tekst”, istaknuo je Milorad Pupovac, predsjednik SNV-a.

Pupovac je u nastavku govora istaknuo kako mu je čast dijeliti s predstavnicima hrvatskog naroda u Srbiji sjećanje na ime i djelo Josifa Runjanina, “naročit je osjećaj ponosa s kojim Vam se obraćam kao predstavnik srpskog naroda iz Hrvatske jer je Runjanin po djelu i djelovanju, po vjeri i vjerovanju jedan od nas.” Narodnu i državnu himnu hrvatsku na Mihanovićev tekst “Lijepa naša domovino” komponirao je u Glini, u kući tamošnjeg trgovca Petra Peleša. Tu smo kuću obnovili zajedno s Vladom Republike Hrvatske. Baš kao što ste i vi zajedno s Vladom Republike Srbije obnovili rodnu kuću bana Josipa Jelačića. Uzdamo se da ćemo zajedno s Vladom u Zagrebu u Peleševoj kući urediti Muzej himne, koji će biti koliko muzej Josifa Runjanina toliko muzej zajedničkih slobodarskih stremljenja hrvatskog i srpskog naroda najvećeg dijela vremena u ta više od dva vijeka. Mnogo je historijskih poveznica između hrvatskog i srpskog naroda otkako znaju za sebe kao moderni evropski narodi. Premda se o njima dana rijeđe govori a češće šuti ili ih se kudi, one su i dalje tu. I bit će sve dok budemo govorili jezikom slobode kojim su govorili naši preci u proteklih više od 200 godina. I dok Vi i mi budemo slavili imena kao što je Runjaninova”, zaključio je Pupovac.

Milorad Pupovac je tokom boravka u Novom Sadu, zajedno s Draganom Jeckov, saborskom zastupnicom SDSS-a i Dejanom Drakulićem, predsjednikom vukovarskog ZVO-a posjetio i ured predsjednika Pokrajinske vlade, gdje se sastao s premijerom Igorom Mirovićem. Na sastanku se razgovaralo o intenziviranju suradnje kroz programe očuvanja spomeničke baštine, osnaživanja žena, obrazovanja mladih i očuvanja identiteta. Dogovoren je nastavak financiranja programa i sadržaja od interesa za očuvanje identiteta Srba u Hrvatskoj, u čemu će sudjelovati i ustanove i institucije čiji je osnivač Pokrajinska vlada, kao i razmjena stručnih suradnika u oblastima obrazovanja, kulture i informiranja. Mirović je istaknuo da Pokrajinska vlada vodi brigu o srpskom narodu van granica naše zemlje, te najavio da će ta podrška biti još značajnija.