U ponedjeljak, 25. listopada 2021. u 19 sati u sklopu Dana srpske kulture u Preradovićevoj 21 (zadnja zgrada lijevo) u Zagrebu otvara se izložba “Umjetnost približavanja”. U sklopu otvaranja, u 20 sati bit će prikazan nagrađivani kratki film u hrvatsko-srpskoj koprodukciji Igora Bezinovića i Ivane Pipal: Mikrokazeta-najmanja kazeta koju sam vidio, 19’11”, 2020.

Izložba u suradnji s umjetničkom organizacijom “Kuda.org” iz Novog Sada u produkciji SKD “Prosvjeta” predstavlja radove dvadesetak hrvatskih i srpskih umjetnika te povezuje kulturne institucije i udruge objedinjene oko podudarnih svjetonazora i ideja, podržava kulturne politike slobode komunikacije i izražavanja, a rezultat je upoznavanja i komunikacije te zajednička kustoska selekcija Davorke Perić i Zorana Pantelića.

Ako bismo kroz jedan rad izložbe govorili o cijelom projektu, to bi bio rad “ČOVJEK = ČOVEK“. Riječ je o objektima i foto akciji asocijacije APSOLUTNO koja obilježava granicu između istoka i zapada Europe, na način da na teritorij ničije zemlje između državnih granica autori postavljaju prometne znakove s natpisom “HUMAN” (na jezicima zemalja koje graniče).

Izložba okuplja radove umjetnika Dragana Protića i Đorđa Balmazovića, Siniše Labrovića, Gilda Bavčevića, Vahide Ramujkić, Zorana Pavelića, Kate Mijatović, Lane Stojičević, Marka Paunovića, Nikolete Marković i Andreja Mirčeva, Spartaka Dulića, Dalibora Martinisa, Igora Bezinovića i Ivane Pipal, Roberta Vodanovića Čopora, Sandra Đukića, neobjavljene radove dramaturginje Ivane Momčilović s glumicom Sonjom Savić, radove koje potpisuju umjetničke grupe asocijacija Apsolutno, Grupa Škart te radove ljudi koji nisu profesionalni umjetnici, ali djeluju u polju umjetničkih akcija i aktivizma kao što su radovi grupe “NEpraktičnE žeNE” Brigite Međo i Lenke Zelenović, s projektom “Kuvarica” iz produkcije umjetničke organizacije “Škart”, čije glavno usmjerenje, koje neformalno nazivaju arhitektura ljudskih odnosa, govori o aktivnostima okrenutim publici koja ne proizlazi iz uskog umjetničkog kruga.

Dani srpske kulture u organizaciji SKD “Prosvjete” ove godine odvijaju se pod godišnjom temom “Umjetnost približavanja”, koja potiče komunikaciju i daje vidljivost društvenih problema kroz umjetničko djelovanje, s ciljem poticanja na društvene promjene i što boljim povezivanjem kulturno-umjetničke scene u regionu. U fokusu su povezivanje umjetnika i institucija, koprodukcije i cirkulacija kulturnog i umjetničkog programa u regionalnom kulturnom prostoru te povezivanje tzv. “visoke” i popularne kulture, umjetnosti i svakodnevnog života. Cilj zajedničkog projekta izložbe “Umjetnost približavanja” usmjeren je na normalizaciju odnosa i poticanje međunacionalnog društveno-političkog i kulturnog povezivanja.

Izložba je otvorena do 15. studenog 2021. radnim danom od 10 do 17 sati, a ulaz je slobodan.