U sklopu Dana srpske kulture koji se održavaju u zadarskim selima Islamu Grčkom i Islamu Latinskom, u tijeku je kustosko umjetnički-projekt “Umjetnost približavanja”. Umjetnički projekt, kojeg organizira SKD Prosvjeta iz Zagreba, ima za cilj bolje povezivanje lokalnog stanovništva, udruga i lokalne samouprave kroz niz umjetničkih intervencija u prostoru i izložbama u prostorima Kule Stojana Jankovića.

U suradnji s Kulom Jankovića i Mjesnim odborima  u Islamu Grčkom i Islamu Latinskom uključivanjem stanovnika ovih naselja u radove umjetnika radit će se na iscjeljivanju narušenih susjedskih odnosa dvaju politički razdvojenih, a fizički spojenih sela. Umjetničkim djelovanjem namjera je potaknuti pozitivne političke odluke i doprinijeti ravnopravnom tretmanu susjednih naselja.

Projekt osim fotografskih radova, razgovora s mještanima, video radova, instalacija i performancea, predstavljanja knjiga i prikazivanja filmova uključuje rad s djecom i aktivističke akcije poput uvođenja autobusne linije, organizaciju nogometne utakmice Islam Grčki –  Islam Latinski, osnivanje biblioteke u Mjesnom odboru u Islamu Grčkom koje nema, kao što nema ni vodovoda. Javna događanja odvijat će se na različitim lokacijama u naseljima Islamu Grčkom i Islamu Latinskom pronalazeći mjesta približavanja.

U srijedu 21. srpnja 2021., posljednjeg dana ovog umjetničkog projekta, pozivamo vas na susret s novinarima, s početkom u 19 sati, Kula Stojana Jankovića, kada će se izložiti radovi nastali na radionici “Umjetnost približavanja”. U programu sudjeluju: Marko Paunović, Gildo Bavčević, Staša Aras, Želimir Periš, Jadran Boban, Duška Boban, Nikola Bajto, Adrijana Vidić, Kata Mijatović, Zoran Pavelić, Dan Oki, Sandra Sterle, Ivana Momčilović, Blondini, Davorka Perić, Lana Stojičević, Ante Gusić, Dunja Gusić, Roberto Vodanović Čopor. Potom slijedi u 20 sati nogometna utakmica Islam Grčki – Islam Latinski te u 21 sat projekcija dokumentarnog filma Jadrana Bobaba “Ono drugo selo2, scenaristice Vesne Kesić, nedavno preminule novinarke i osnivačice udruge B.a.B.e.

Kontakt osoba: Davorka Perić, kustosica projekta Umjetnost približavanja, voditeljica programa Kulture SKD Prosvjeta / 091 9529 045

Više o projektu na linku http://skd-prosvjeta.hr/umjetnost-priblizavanja/