Izložba ‘Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović’ u Tiflološkom muzeju

Vreme: 22.02.2024. – 22.03.2024.

Mesto: Zagreb

Otvorenje izložbe ‘Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović’ i gostujuća predstava ‘Nenapisana pisma’  (monodrama, Nadežda se obraća dragom prijatelju Ivanu Meštroviću) održaće se u četvrtak 22. februara u 18 sati, u Tiflološkom muzeju u Zagrebu. Izložba je prilagođena slepim i slabovidnim osobama kroz taktilne prikaze, Brailleovo pismo, uvećani tisak, zvučne opise, a predstava ‘Nenapisana pisma’ audiodeskripcijom.

O IZLOŽBI:

Izložba „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović” nastala je kao poseban rezultat povezanosti i saradnje prilikom obeležavanja važnog jubileja: 150. godišnjice rođenja velike srpske slikarke Nadežde Petrović. Ovaj jubilej, koji je omogućio da Nadeždu Petrović UNESCO uvrsti na popis ličnosti godine, započeo je značajnom izložbom „Modernost i nacija”, koju je priredio Narodni muzej Srbije i koja je povezala brojne muzeje ne samo iz Srbije nego i iz regije, pružajući na taj način mogućnost predstavljanja ove značajne retrospektivne izložbe i izvan Srbije – u Galeriji Božidara Jakca u Kostanjevici na Krki i Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banja Luci. U želji da se slikarka predstavi u duhu svojeg inovativnog, komunikativnog, produktivnog, humanitarnog i slobodarskog intelekta, izložba je tokom svojeg trajanja u svakoj instituciji imala specifične dodatno osmišljene i dopunjene sadržaje. Kao poseban rezultat ove ideje nastala je i izložba „Dodirom kroz stvaralaštvo Nadežde Petrović” u Tiflološkome muzeju u Zagrebu, najpre osmišljena kao prateći program velike retrospektive koja je gostovala u Banja Luci, kako bi pokazala odlične primere dobre prakse i dugogodišnje institucionalne saradnje između Tiflološkog muzeja u Zagrebu i Umetničke galerije Nadežda Petrović” u Čačku s Muzejom savremene umjetnosti Republike Srpske iz Banja Luke.

O PREDSTAVI:

U prostoru Tiflološkom muzeju moći će se pogledati i poslušati monodramu Nenapisana pisma koja je inspirisana likom i delom Nadežde Petrović, njenim emotivnim i umetničkim nedoumicama, njenom prijateljskom odnosu sa velikim hrvatskim umetnikom Ivanom Meštrovićem. Tekst je napisala Milkica Miletić, književnica iz Čačka, za scenu ga je adaptirala i režirala Nataša Radulović, a Nadeždu igra glumica Narodnog pozorišta Vanja Milačić.