Srpsko narodno vijeće organizira međunarodno znanstveni-stručni skup pod nazivom Interkulturalnost i obrazovanje na manjinskim jezicima i pismima, koji će se održat će 23. – 24. svibnja 2022. u zagrebačkom hotelu Dubrovnik.

Tema konferencije je ostvarivanje prava i razvoj obrazovanja na manjinskim jezicima u Hrvatskoj pružajući znanstveni pogled na samu temu, kao i iskustva učitelja i nastavnika koji sudjeluju u odgojno obrazovnom procesu. Uz panele održat će se dva plenarna predavanja gostujućih predavača: prof.dr.sc. Fernanda de Varennesa, UN-ovog posebnog izvjestitelja o manjinskim pitanjima koji će govoriti o jeziku, manjinama i ljudskim pravima i Brigitte Busch sa Sveučilišta u Beču koja će se baviti jezičnim pravima u obrazovanju.

Teme ovogodišnjih panela su: Ostvarivanje prava na obrazovanje na manjinskim jezicima i pismima u Hrvatskoj,  Razvoj obrazovanja na manjinskim jezicima i pismima iz perspektive i iskustava manjina, Iskustva iz učionice u obrazovanju na manjinskim jezicima i pismima, Znanstveni pogledi na obrazovanje u interkulturnim i multikulturnim okruženjima.

Ovaj međunarodno znanstveno-stručni skup ima za cilj podići svijest o obrazovanju manjina i kritički promišljati, kako sa znanstvenog tako i s aspekta nastavnika, o svim problemima i izazovima s kojim je hrvatsko školstvo suočeno kada je u pitanju obrazovanje na manjinskim jezicima i pismima.

Ovdje možete vidjeti program.

Zajedno s konferencijom, kao popratni dio programa, u srijedu 25.5. u 15.30 na Filozofskom fakultetu (dvorana VII) organizirano je predavanje dr. sc. Sanje Petrović Todosijević s Instituta za savremenu istoriju u Beogradu koja će nas provesti kroz reformu obrazovanja u Srbiji i Jugoslaviji, provedenu neposredno nakon Drugog svjetskoga rata, kao poticaj za promišljanje mogućnosti razvoja i unapređenja obrazovanja danas. S konferencijskim programom, u prilogu ćete naći i poziv na predavanje sa sažetkom.

Pozivnicu za predavanje možete vidjeti ovdje.