Srpsko narodno vijeće će 6. januara 2022. u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji “Katarina Kantakuzina Branković”, na Svetom Duhu 122 u Zagrebu, s početkom u 12 sati, obilježiti Božić.

U gimnazijskom atriju, u skladu sa zadanim pandemijskim mjerama, i ove godine će se okupiti uzvanici, suradnici, prijatelji i simpatizeri SNV-a, kao i državni vrh RH-a i gradonačelnik Grada Zagreba, a božićni blagoslov, uz lomljenje česnice, će udijeliti NJ.S patrijarh srpski Porfirije, koji će tokom dana, točnije danas u 18 sati, održati i liturgiju u Sabornoj crkvi Preobraženja Gospodnjeg na Cvjetnom trgu.

Proslava božićnih i novogodišnjih praznika, koje slavimo prema Julijanskom kalendaru, bit će prilika da se dodijele i tradicionalne godišnje nagrade SNV-a koje nose imena naših uglednh sunarodnjaka i sugrađana.

Nagrada Diana Budisavljević za humanost i pravednost dodijelit će se petrinjskom parohu Saši Umićeviću, te Zakladi Solidarna; nagrada Svetozar Pribičević za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa bit će dodijeljena Veranu Matiću, specijalnom izaslanika Predsjednika Republike Srbije za pitanja nestalih u ratnim događanjima devedesetih; nagrada doktor Gojko Nikoliš za antifašizam bit će dodijeljena Vladi Oreškoviću i Josi Obućini, nositeljima inicijative u Perušiću “Spomenik ostaje u parku”, a nagrada Nikola Tesla za unapređenje srpskih institucija dodijelit će se Božidaru Simiću, predsjedniku Vijeća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije.

Zbor DomaćiGosti s voditeljicom Jovanom Lukić sudjelovat će u glazbenom dijelu programa na Svetom Duhu, a izvest će pjesme: “Bolji život”, “Ovo je zemlja za nas” i “Kada je pođoh na Bembašu”.