Etiketiranje novinara i redakcija Novosti i Vide TV kao “četničkih gnijezda”, “ultravelikosrpskih šovinista”, “mrzitelja Hrvatske i hrvatskog naroda” i “državnih neprijatelja” opasan je primjer govora mržnje i ne može se podvesti pod slobodu govora, upozorava krovna novinarska organizacija

Piše: NOVOSTI

FOTO: Nikola Šolić

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) u ponedjeljak je najoštrije osudilo huškačke tekstove i poticanje na mržnju prema kolegicama i kolegama koji rade u tjedniku Novosti i na Vidi TV, a koje je u zadnjem broju objavio Hrvatski tjednik.

– U tekstu koji potpisuje Ivica Marijačić doslovce se navodi kako “Hrvatska plaća gotovo 80 huškača u dvama Pupovčevim medijskim gnijezdima za specijalni rat protiv Hrvatske”. Ovakvom izrazito opasnom tekstu prethodila je grozomorna naslovnica koja glasi: “Plenković ovo plaća 600 000 eura! 80 Pupovčevih medijskih četnika iz dvaju gnijezda Novosti i Vida TV plaća Plenković našim novcem za specijalni rat protiv Hrvatske, stoji u objavi HND-a.

Upozoravaju da je etiketiranje pojedinih novinara i medijskih redakcija, kojima je izdavač Srpsko narodno vijeće, kao “četničkih gnijezda”, “ultravelikosrpskih šovinista”, “mrzitelja Hrvatske i hrvatskog naroda” i “državnih neprijatelja” primjer govora mržnje, kojim bi se u svakoj demokratskoj zemlji pozabavila i tijela kaznenog progona.

– Osnovano je smatrati da je riječ o huškačkom govoru kojim se potiče mržnja prema pripadnicima srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, te novinarima koji u navedenim medijima rade. U tom kontekstu posebno spornim smatramo objavljivanje imena urednika, novinara i suradnika tjednika i portala Novosti i Vide TV, što se ne može tumačiti drukčije nego huškanje na nasilje protiv tih ljudi na diskriminatornoj osnovi, smatra vrh HND-a.

Podsjećaju da je Hrvatski tjednik opsjednut tobožnjom ugroženosti većinskog naroda i da slave ustaškog poglavnika Antu Pavelića.

– To nije novinarstvo i tu se ne može govoriti o slobodi govora. Ovdje je riječ o najgorem medijskom mulju koji služi za poticanje na mržnju prema svim manjinskim skupinama u društvu, prema novinarima i političarima s kojima se ne slažu. Jednom riječju, prema svima koji drugačije razmišljaju. Isti taj tjednik provodi povijesni revizionizam, a Antu Pavelića naziva “velikim rodoljubom”, navode.

Podsjećaju na činjenicu da je Marijačić kao glavni urednik opskurnog i huškačkog tjednika prošle godine osuđen na zatvorsku kaznu od godine dana s rokom kušnje, jer je otkrio identitet i objavio fotografije maloljetne žrtve silovanja.

Nepravomoćnom presudom suda u Zadru proglašen je krivim za kazneno djelo protiv braka, obitelji i djece – povredom privatnosti djeteta.

– Vrijedi spomenuti kako su – prema presudi iz afere “Fimi medija” – vlasniku Hrvatskog tjednika Ivici Marijačiću proslijeđena tri milijuna kuna otuđenih iz javnih poduzeća da ne bi pisao protiv Hrvatske demokratske zajednice, stoji u objavi koju potpisuju predsjednik HND-a Hrvoje Zovko, potpredsjednica Chiara Bilić i potpredsjednik Dragutin Hedl.