Uz pomoć dvojice prijatelja, Vinka Mihaljevića i Nikole Urtića, zaposlenik Srpskog narodnog vijeća Predrag Peđa Pokrajac vratio je ikone pokradene 1995. godine

TEKST I FOTOGRAFIJE: Nenad JovanovićNovosti

Vladika Dalmatinski Nikodim uručio je zahvalnice zaposleniku SNV-a Predragu Pokrajcu i dvojici njegovih prijatelja, Vinku Mihaljeviću iz Brela i Nikoli Urtiću iz Baške vode, jer su Crkvi vratili osam ikona, opljačkanih nakon Oluje iz hrama Sv. Nikolaja iz Biskupije kod Knina. Pokrajac naglašava da su njegovi prijatelji i on počašćeni zahvalnicama, ali i da su učinili nešto ljudsko što se samo po sebi podrazumijeva.

– Priča počinje pet-šest mjeseci unazad kad su Vinko i Nikola naišli na ikone u kući koju je Vinko kupio. Nikola ima restoran u Baškoj vodi, a Vinko je velik dio života živio u Njemačkoj. Nazvao me i rekao “ja ću ti predati ove ikone, a znam da će to doći u prave ruke” – priča Pokrajac koji je o svemu obavijestio vladiku Nikodima i poslao mu fotografije ikona.

– Već naredne noći sam iz svog stana u Zagrebu odvezao ikone u eparhijsko sjedište u Šibenik. Znao sam da je to blago neprocjenjive vrijednosti i nisam htio da ostanu kod mene ni časka. Nisam imao mira sve dok ih nisam predao – prisjeća se Pokrajac. Dodaje da su njegova žena Marija te djeca Danilo Nastasja ponosni što su ikone vraćene. One su sada na restauraciji i vjeruje se da potječu iz 18. i 19. vijeka. Pokrajac poziva sve koji imaju saznanja o pokradenom blagu, da dođu u bilo koju crkvu da ga predaju. Naravno, to važi za sve ikone jer nisu bile pljačkane samo pravoslavne crkve.

– Vjerujem u ljude i nikad neću izgubiti nadu u ljudskost, naglašava i dodaje da to što su Nikola i Vinko hrvatske nacionalnosti, njih dvojicu nije spriječilo da pomognu u vraćanju otetog. U Eparhiji Dalmatinskoj nisu ulazili u detalje, osim što su istaknuli značenje ovog čina, nadajući se da će i ovaj slučaj biti poticaj da se nastavi s vraćanjem crkvenog blaga.

Možemo podsjetiti na još neke poznate slučajeve vraćanja ikona: bivši paroh zadarski Petar Jovanović je jednog jutra 2010. godine, pred crkvom našao ostavljene tri ikone, a za povrat još šest ikona koje su 1999. bile ukradene iz konzervatorske radionice u tom gradu, 13 godina kasnije pobrinula se policija. Paroh vinkovački Predrag Azap pričao je kako su na osnovu dojave jednog građanina nađena i vraćena zvona s tamošnje crkve koja su bila zakopana u šumi, a kovani krst bio mu je vraćen za rundu pića jer osoba kod koje je on završio, nije znala kako da ga se riješi.

FOTOGALERIJU pogledajte OVDJE.

Predrag Pokrajac vratio je ikone pokradene 1995. godine