Predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini i ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog nove srbijanske vlade Tomislav Žigmanov i Milorad Pupovac, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, u Zagrebu su u četvrtak potpisali Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije.

IZVOR: HINA

FOTO: HINA / Lana SLIVAR DOMINIC/ lsd

U deklaraciji se osuđuju svi oblici mržnje prema manjinama i „potiču države u kojima žive da se, umjesto obnavljanju sukoba, napokon okrenu suradnji” i krenu rješavati otvorena pitanja.
„Svaki akt prijetnje ili agresije prema manjinskoj zajednici u jednoj državi dovodi u opasnost manjinsku zajednicu u onoj drugoj”, stoji u deklaraciji napisanoj na dva jezika i dva pisma.
Žigmanov je na konferenciji kazao kako je suradnja dviju zajednica „prirodna” i „dio njihovih temeljnih političkih uvjerenja”.

 

 

Novi srbijanski ministar, prvi iz redova Hrvata, rekao je da je tekst potpisan „iz uvjerenja da suradnja ne bi smjela imati alternativu”, usprkos brojnim razlikama između dva naroda.
Dvojica čelnika naglašavaju da čine sve što mogu da se susretnu predstavnici hrvatskih i srbijanskih vlasti i da im je drago da u tome posreduju.

 

Dačić ‘topi led’

Srpsko narodno vijeće u petak organizira tradicionalni božićni prijem „Hristos se rodi – Vaistinu se rodi”, na koji stiže Ivica Dačić, prvi potpredsjednik vlade Srbije i njezin šef diplomacije.
Na primanje stiže premijer Andrej Plenković, uz potpredsjednicu vlade za društvene djelatnosti i ljudska pitanja Anju Šimpragu, ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, ministricu kulture i medija Ninu Obuljen Koržinek i ministra pravosuđa i uprave Ivana Malenicu, stoji na vladinim stranicama.
Žigmanov i Pupovac nisu htjeli otkriti u kojim će se formatima sutra održati susreti između službenog Zagreba i službenog Beograda, kazavši da će „biti barem dva”.
Govoreći o dolasku Dačića u Zagreb, nakon godina napetosti između dviju prijestolnica, Žigmanov je rekao da je vrijeme izabrano „vjerojatno zbog suočenja s činjenicom da dvije susjedne države, koje imaju relativno velik broj problema, ne mogu ne komunicirati”.
„Ne možete u današnjem svijetu biti izolirani otoci. Da sjedimo zatvoreni u vlastitim sobicama i da ne komuniciramo”, rekao je Žigmanov.
Dačić je krajem prošle godine rekao da ga je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio „da malo odledi odnose s Hrvatskom”.

Za budućnost

Pupovac je kazao kako su „sugovornici i u Zagrebu i Beogradu bili veoma otvoreni” za sutrašnji susret, što je samo potvrda da je „sazrela svijest o tome da od sukobljavanja nema koristi”.
Komentirajući dolazak Dačića, koji je ranije imao kontroverzne izjave o Hrvatskoj, Pupovac je kako se sutrašnji susret ne događa „zbog prošlosti niti zbog prebrojavanja tko je što rekao u prošlosti”.
Pupovac je rekao pamti mnog „koji su u prošlosti govorili jezikom koji nije jezik budućnosti”, no da je s mnogima od njih surađivao u stvaranju budućnosti Hrvatske.
„Tako da očekujemo da ćemo svi biti posvećeni ne etiketama, nego onome što zapravo trebamo činiti da bismo imali drugačije odnose i drugačiju budućnost”, zaključio je.
Jedna od najproblematičnijih točaka u odnosima dviju zemalja pitanje je nestalih u ratu.
Upitan je li se promijenilo mišljenje Beograda o suradnji u tome, Žigmanov je odgovorio da „misli da je”.

(Hina) xis ydj

Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije