Na lokalitetu Krapje kraj rijeke Veliki Strug, govorili su predstavnici JUSP-a Jasenovac, a predsjednik SNV-a Milorad Pupovac komentirao je mjere dogovorene s Vladom RH-a u vezi s redefiniranjem odnosa prema spomen području koncentracijskog logora Jasenovac. Na fotografiji Milorad Pupovac. (foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es)

Predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV) obišli su u četvrtak lokalitet Krapje u sklopu Javne ustanove spomen područja (JUSP) Jasenovac, gdje su odali počast žrtvama i najavili akcijski plan obnove i ulaganja u taj logorski kompleks.

VIDEO: SNV

FOTO: HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Lokalitet Krapje pripada samim počecima uspostave koncentracijskog sustava kod Jasenovca, a bio je aktivan do 22. travnja 1945. godine.

Viši kustos JUSP-a Jasenovac Đorđe Mihovilović kaže da je Krapje ključan i značajan lokalitet koji pripada spomen području zato što je sustav koncentracijskog logora započeo upravo u Krapju.

Logori u Krapju i u Bročicama djelovali su kratko, do sredine 11. mjeseca 1941. godine, i to zbog čestih poplava, dodao je Mihovilović.

Predstavnici SNV-a položili su cvijeće na mjestu spomenika koji je u šumi kraj Krapja, na mjestu logora, stajao sve do rata 90. godina, kada je uništen, a ne zna se točno ni što je pisalo na spomeniku niti koliko je ondje bilo žrtava.

Spomenik je izgradio Ninoslav Janković, a predstavljao je pupoljak, na tragu Kamenog cvijeta u Jasenovcu autora Bogdana Bogdanovića.

Đorđe Mihovilović. viši kustos JUSP Jasenovac
(foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es)

Mihovilović je rekao da u suradnji s Ministarstvom kulture ulažu u obnovu središnjeg spomenika u Krapju.

Predsjednik SNV-a Milorad Pupovac istaknuo je da su nakon razgovora s premijerom Andrejom Plenkovićem i nadležnim ministrima odlučili napraviti akcijski plan koji će uskoro usvojiti Vlada.

“Krenuli smo sa ciljem da cijeli logorski kompleks i sve što imamo u Jasenovcu počnemo obnavljati, uređivati i dovoditi u stanje u kojem ovako jedinstven logorski kompleks zaslužuje biti”, rekao je.

Dodaje da će plan sadržavati različite aspekte neophodnih proračunskih sredstava, do izgradnje dodatnih aneksa za aktivnosti memorijalnog područja, istraživačkih, edukacijskih, medijskih aktivnosti i obilježavanja i raščišćavanja spomen područja.

Pupovac je naglasio kako je smisao njihova današnjeg dolaska u Krapje da niti jedno od tih mjesta ne bude zaboravljeno, već da bude tretirano kao dio jasenovačkog logorskog kompleksa, te da sva grobna mjesta budu obilježena s pijetetom.

“Zbog toga da bismo opću svijest i kulturu o karakteru i prirodi ustaškog režima NDH učinili javno prisutnom za svakog našeg građana i svakoga tko želi doći na ovo mjesto, što do sada nije bio slučaj”, kazao je Pupovac.

Prije dolaska na lokalitet Krapje održana je liturgija u Hramu Svetog proroka Ilije u selu Mlaka, koju je predvodio episkop slavonski Jovan Ćulibrk.

(Hina) xar ymd

FOTOGALERIJE:

Liturgija u Mlaki povodom Dana proboja logoraša u Jasenovcu

 

Odana počast žrtvama ustaškog terora na lokalitetu Krapje (Jasenovac), 21. 4. 2022.