Foto HINA/Zvonko KUCELIN/ zk

Za većinu ratnih zločina RH, odnosno njezino pravosuđe propustili su utvrditi tko je i pod kojim okolnostima odgovoran za smrt vlastitih građana, kazala je Vesna Teršelič na komemoraciji u Deringaju, nakon što je poimenično pročitala imena civilnih žrtava s područja Deringaja i Kijana ubijenih tokom i nakon VRO-a “Oluja”

PIŠE: V. Radulović / Novosti

FOTO: HINA/Zvonko KUCELIN/ zk

Srpsko narodno vijeće (SNV) i Documenta – Centar za suočavanje s prošlošću danas su organizirali komemoraciju za sve one koji su izgubili živote, svoje bližnje, domove i zavičaj tokom i u danima nakon Vojno-redarstvene operacije “Oluja”. Komemorativni skup, kao i pomen za žrtve, koji je predvodio sveštenik Predrag Pantelić, protonamjesnik gračački, održan je u Deringaju, selu u općini Gračac, u neposrednoj blizini pravoslavne crkve Uspenija Presvete Bogorodice.

SNV u suradnji s organizacijama za zaštitu ljudskih prava svake godine na drugoj lokaciji obilježava stradanje i egzodus iz ljeta 1995. Namjera je da se time ukaže na teritorijalnu raspršenost događanja uzrokovanih VRO-om “Oluja”, ali i na stravične posljedice rata kao takvog na svim ovim opustjelim prostorima koje su nekad naseljavali hrvatski građani srpske nacionalnosti.

Foto HINA/Zvonko KUCELIN/ zk

– Danas smo ovdje kako bismo se dostojanstveno sjetili svih onih čiji su životi prekinuti nasilno, zločinstvom, kao što je to bio slučaj sa preko stotinu Srba tokom i nakon “Oluje” na području općine Gračac, te u znak sjećanja na više od sto nestalih s područja ove općine, a kojih se ovdje nitko ne bi sjetio, kao što se nadležna tijela vlasti nisu sjetila i danas se ne sjećaju svoje pravne odgovornosti za utvrđivanje okolnosti njihova stradanja 1995. godine – rekao je na komemoraciji u Deringaju, između ostalog, saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

Foto HINA/Zvonko KUCELIN/ zk

Vesna Teršelič, voditeljica Documente – Centra za suočavanje s prošlošću, još jednom je upozorila na zakašnjelo i sporo procesuiranje ratnih zločina i poimenično pročitala imena civilnih žrtava s područja Deringaja i Kijana, ubijenih tokom i nakon VRO-a “Oluja”.

– U dvadeset i sedam godina od operacije “Oluja” hrvatsko pravosuđe podiglo je tri optužnice za ratne zločine nad krajinskim Srbima i to protiv ukupno sedmorice pripadnika hrvatskih vojnih i policijskih postrojbi. Suđenja su rezultirala s dvije osuđujuće pravomoćne presude, za zločine u Prokljanu i Mandićima te za zločin u Kijanima kod Gračaca. Za zločin u Kijanima prvostupanjska presuda donesena je u ožujku 2019., a potvrđena u srpnju 2021., i to zahvaljujući činjenici da su se počinitelji hvalili ovim zločinom. U dva kaznena postupka donesene su oslobađajuće presude, za zločine u Prokljanu i Mandićima te u Gruborima. Jedan kazneni postupak, za zločin u Ramljanima, obustavljen je u fazi istrage. Za većinu ratnih zločina Republika Hrvatska, odnosno njezino pravosuđe propustili su utvrditi tko je i pod kojim okolnostima odgovoran za smrt vlastitih građana – naglasila je Teršelič.

Foto HINA/Zvonko KUCELIN/ zk

Na kraju komemoracije saborski zastupnik Boris Milošević pročitao je ovogodišnju “Izjavu sjećanja” SNV-a, dok su svi prisutni simbolično položili crvene ruže uz zidove porušenog hrama.

Povezano: Govor Milorada Pupovca u Deringaju

FOTOGALERIJA:

Komemoracija u Deringaju