U okviru međunarodnog istraživačkog projekta “Baština odozdo | Drežnica: Tragovi i sjećanja 1941.–1945.” 29.-30. aprila održan je vrlo raznovrstan program koji od svog početka počiva na pretpostavci da emancipatorne memorijalne prakse dolaze i grade se kroz iskustvo sa lokalnom zajednicom, a potom svima drugima. U okviru toga u petak navečer u punoj brusionici pilane održana je kino projekcija filma Slavka Goldsteina o Drežnici iz 1964.

Tražilo se mjesto više, a zahvaljujući Radi i Miši Maraviću kao i srdačnim radnicima sve je proteklo u najboljem redu i doista toploj atmosferi. Drugog je dana održana jedna važna višesatna radionica na temu mapiranja sjećanja Drežničana i Drežničanki koja su direktno upisivana u mape. U mapama su objekti, putevi, mjesta, skloništa, priče, legende, dakle svo aktivno i važno znanje zajednice o zavičaju u perspektivi duljeg trajanja, a u ovom slučaju i nestajanja. Upravo su zato ovakve aktivnosti iznimno važne, jer vraćaju povjerenje malih i skrajnutih zajednica u znanstvenu i manjinsku javnost koja radi na čuvanje i znanja, ali i kontakta sa ljudima.

Također ovi će materijali poslužiti za izložbu na ovu temu kojom će se nastojati obuhvatiti sav dosadašnji rad i pronalaske ovog projekta. Bit će održana u Galeriji Arheološkog muzeja u Zagrebu. Uz posebnu zahvalu svim istraživačima i istraživačicama na čelu sa Sanjom Horvatinčić sa Instituta za povijest umjetnosti ističemo i gostoprimstvo Drežničana i Drežničanki, kako onih koji nisu tako i onih koji su promijenili adresu rođenja, a nadasve SKUDD-u “Đurđevdan”.

 

FOTOGALERIJA:

Drežnica, 29. 4. i 30. 4. 2022.