Nastavit ćemo borbu i nećemo dozvoliti da se ijednoj ženi dogodi Mirelina priča kako bismo prisili zdravstvo i javnost da poštuju žene, poručila je sa zagrebačkog prosvjeda Sanja Sarnavka, aktivistica za ženska prava koje je pročitala Mirelino pismo nerođenom sinu Grgi

PIŠE: Paulina Arbutina / Novosti

FOTO: HINA/ Admir BULJUBAŠIĆ/ ik

Građani i građanke Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Zadra, Pule, Šibenika, Siska i Korčule rekli su Dosta! uništavanju javnog zdravstva i ugrožavanju zdravlja žena! Prosvjedom DOSTA! digao se glas i pokazao otpor sustavnom uništavanju javnog zdravstva i ugrožavanju zdravlja žena, za što su odgovorni Vlada, Sabor, Ministarstvo zdravstva i čelnici javnozdravstvenih ustanova.

Tradicionalnu hrvatsku šutnju na nepravdu, birokratsko zagorčavanje ljudskih života i kršenje prava i sloboda, prekinuo je težak slučaj zdravstvenog stanja Mirele Čavajde, jedne od rijetkih koja je hrabro javno progovorila o svom stravičnom iskustvu, omalovažavanju i maltretiranju koje je doživljavala prolazeći kroz sustav javnog zdravstva.

Prosvjed u znak solidarnosti, ne samo Mireli Čavajdi nego i drugim ženama koje su doživjele različite oblike nasilja u zdravstvenim ustanovama i u kojima se iz dana u dan krše prava na zdravlje osigurana Ustavom i zakonskim okvirima Republike Hrvatske, organizirali su udruge Roditelji u akciji – RODA, Roditelji u akciji – RODA, Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje (CESI), Zaklada Solidarna, PaRiter, Građanke i građani Rijeke i Platforme za reproduktivna prava.

Na prosvjedu su pročitana i svjedočanstva drugih žena, a prosvjednici su na spomen ministra zdravstva Vilija Beroša, koji je svojim izjavama u slučaju Mirele Čavajde izazvao revolt hrvatske javnosti, izvikivali ‘Ostavka!’

– Nastavit ćemo borbu i nećemo dozvoliti da se ijednoj ženi dogodi Mirelina priča i prisilit ćemo zdravstvo i javnost da poštuju žene – poručila je sa zagrebačkog prosvjeda Sanja Sarnavka, aktivistica za ženska prava koje je pročitala Mirelino pismo nerođenom sinu Grgi.

Na splitskom prosvjedu sudjelovale su žene odjevene u crveno po uzoru na Sluškinjinu priču, poznatu televizijsku seriju u kojoj ženska prava ne postoje. Tijekom prosvjeda žene su skinule crvene haljine koje su nosile.

Potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga i saborska zastupnica Dragana Jeckov na prosvjedu

Na zagrebačkom prosvjedu bila je i potpredsjednica Vlade Anja Šimpraga, koja je uoči prosvjeda dala izjavu novinarima rekavši da je došla prvenstveno kao žena, ali i kao političarka koja želi preuzeti odgovornost u društvu kako bismo svi djelovali odgovorno i provodili zakone.

– Zakon koji imamo nije ni najliberalniji ni najrigidniji. Sve što bismo dodatno rješavali napravili bismo da ga moderniziramo. Trebamo naći rješenje da se ovakve situacije više ne ponove – rekla je i poručila da treba inzistirati na tome da zdravstvena zaštita bude jednako dostupna u nerazvijenim krajevima Hrvatske i u Zagrebu.

Prosvjed na Trgu bana Jelačića u Zagrebu završio je nakon govora Damira Urbana i njegove izvedbe pjesme ‘Sama’. Na kraju prosvjeda u hrvatskim gradovima, građani su uzvikivali ‘Dosta, dosta, dosta’.

 

FOTOGALERIJA:

Prosvjed “Dosta! Uništavanja javnog zdravstva i zanemarivanja zdravlja žena!”