Izložba povodom 80. godišnjice pogibije pjesnika Ivana Gorana Kovačića, koja je u srijedu otvorena u Galeriji SKD-a Prosvjeta u Zagrebu, dokaz je snage njegovog neizbrisivog pjesništva

PIŠE: Lujo Parežanin

Povodom 80. godišnjice pogibije pjesnika Ivana Gorana Kovačića u prostoru Galerije SKD Prosvjeta u zagrebačkoj Preradovićevoj ulici u srijedu navečer otvorena je trodnevna manifestacija “Goran: nakon 80 godina”, realizirana u suradnji Srpskog narodnog vijeća i Srpskog kulturnog društva Prosvjeta.

Središnje događanje manifestacije istoimena je izložba, koja predstavlja ratna i poslijeratna izdanja Goranove poeme “Jama”, uključujući i grafičke mape Ede Murtića i Zlatka Price, ilustracije Frane Baće, arhivsku građu posvećenu književnoj manifestaciji “Goranovo proljeće”, kao i videomaterijale iz arhive HRT-a i RTS-a.

Poseban segment posvećen je francuskom izdanju, objavljenom 1948., s predgovorom Marka Ristića, tadašnjeg jugoslavenskog ambasadora u Parizu, prigodnom pjesmom Paul Éluarda i bakrorezom Pabla Picassa, koje je također moguće vidjeti na izložbi.

Govoreći na otvorenju, autor koncepta izložbe i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac istaknuo je kako je Goran “jedan od najvećih pjesnika jezika kojim govorimo”. Pojašnjavajući kako je prvotna ideja organizatora bila da naprave fototipsko izdanje Murtićeve i Pricine glasovite mape “Jame” iz 1944. godine, Pupovac je naveo da je prevagnula odluka da se obljetnica javno obilježi te opisao proces prikupljanja vrijednih materijala, ističući kako je čitava produkcija dovršena u manje od mjesec dana.

Nakon njegovog uvodnog obraćanja uslijedile su recitacije pjesnika Gorana Čolakhodžića i Enesa Kiševića te čitanje glumice Ksenije Marinković, a okupljenima su se obratili i kustosica izložbe i voditeljica “Prosvjetinih” kulturnih programa Davorka Perić te zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, koji je posebno apostrofirao sve veću važnost prostora u Preradovićevoj za kulturni život grada. Otvorenje je posebno obilježilo gostovanje Akademskog zbora Ivan Goran Kovačić, koji je izveo pjesmu “Goro, goro, visoka si”.

Komentirajući za Novosti proces nastanka izložbe i dolaska do vrijednih materijala, Davorka Perić je posebno apostrofirala zadovoljstvo činjenicom da je u njenom okviru detaljno prezentirano vrijedno francusko izdanje, čiji primjerci su izuzetno rijetki budući da je palo žrtvom sukoba Tito-Staljin 1948. godine. Perić je također naglasila da je izložba rezultat uspješne suradnje više institucija, poput Hrvatskog povijesnog muzeja, Arhiva SANU i Narodne biblioteke Srbije, koje su doprinijele građom iz vlastitih fundusa.

Uz izložbu, program manifestacije obuhvaća i predavanje povjesničara Gorana Miloradovića “Smrt Ivana Gorana Kovačića: činjenice, interpretacije, mit”, koje će se održati u četvrtak, 13. srpnja u 19 sati, te projekciju igranog filma “Ivan Goran Kovačić” (1979.) u režiji Ljubiše Ristića, u kojem glavnu ulogu tumači Rade Šerbedžija, koja će se održati sljedeći dan u 20 sati.

U pratećoj brošuri moguće je pronaći predgovor Milorada Pupovca, kao i kraći tekst “Jama i rupa” pjesnika Gorana Babića. Komentirajući kako je Goranova poema preživjela nacionalistički knjigocid devedesetih, Babić će u njemu zapisati: „Poezija je katkad jača od kamena i smrti pa kad naiđe period buke i bijesa te razbojnici dođu na svoje, sruše se i moćne stamene piramide ali ne i nježni stihovi, hijeroglifi.” Izložba u Preradovićevoj dokaz je te snage Goranovog neizbrisivog pjesništva.

FOTOGALERIJA:

Otvorena trodnevna manifestacija “Goran: nakon 80 godina”