Obitelj Vranjanin iz Luščana kod Petrinje primila je u četvrtak ključeve svoje nove kuće, prve iz donacije koju je nakon potresa preko Srpskog narodnog vijeća (SNV) na Baniju uputila Vlada Republike Srpske (BiH), priopćili su u četvrtak iz SNV-a.

“Nas još čeka da podignemo ljudima i gospodarske objekte, tako da mogu obnoviti ono što im je potrebno za život”, rekao je predsjednik SNV-a Milorad Pupovac na svečanosti uručenja ključeva i zahvale Vladi RS (BiH).

Uz njega su u Luščanima u četvrtak bili: patrijarh srpski Porfirije, episkop gornjokarlovački Gerasim, predsjednica Republike Srpske, BiH Željka Cvijanović te Milorad Dodik, član predsjedništva BiH, kojima se Pupovac zahvalio na podršci u nevolji potresa.

Izgradnju kuće obitelji Vranjanin financirala je Vlada Republike Srpske, BiH iz ugovora o donaciji od 765.000 eura za pomoć stradalima od potresa na području Banije, a koji se odnosi na izgradnju 10 trajnih kuća i potpisan  je u Banjaluci je u travnju.

“Tako su Luščani i obitelj Vranjanin, za SNV postali primjer priželjkivane obnove cjelokupne Banije, koja uključuje trajne stambene objekte i njima pripadajuće gospodarske jedinice, što je jamac ostanka stanovništva na potresom razorenim područjima”, istaknuli su iz SNV-a u priopćenju.

Patrijarh srpski Porfirije zahvalio se na dosad učinjenom za potresom razorenu Baniju, kao i na onome što će se tek učiniti te istaknuo da treba još mnogo toga napraviti. Cvijanović je istaknula kako je na primjeru obitelji Vranjanin pokazana aktivna pomoć.

“Danas doniramo gotove kuće, a na početku krize odmah smo reagirali donirajući tada nužne kontejnere, u što sam se i sama uvjerila obilazeći jako brzo nakon potresa područje Banije”, rekla je te najavila da će preostale kuće biti izgrađene do kraja studenog.

“Sredstva za temelje ‘naših’ kuća osigurala je Vlada Republike Hrvatske, a mi smo na ovakav, praktičan način, konkretno htjeli pomoći ljudima na Baniji. Ovo je za sve nas radostan dan, iako dolazeći ovdje primijetio sam da je ovo tužan kraj”, poručio je Dodik.

Iz SNV-a su istaknuli da je upravo u Luščanima počela i humanitarna akcija Srpskog narodnog vijeća “Banija je naša kuća”, unutar koje su brojni donatori iz Hrvatske, Republike Srpske, BiH i Srbije dostavljali pomoć razrušenoj Baniji.

Ukupno je preko dvije humanitarne akcije „Banija je naša kuća“ prikupljeno oko 7.168.000 kuna.

“Preko spomenute akcije na Baniju je stiglo gotovo 165 kontejnera, što bi bez donacija i pomoći Srpske pravoslavne crkve (Mitropolija zagrebačko-ljubljanska), i zalaganja samog srpskog patrijarha, bilo nemoguće realizirati”, stoji u priopćenju SNV-a.

(Hina)

 

FOTOGALERIJA:

 

Luščani – Obitelj Vranjanin uselila u montažnu kuću iz donacije