Gudovac, 28. 04. 2022 - Obilježena je godišnjica prvog ustaškog masovnog zločina nad Srbima iz okolice Bjelovara. Zločin se dogodio u Gudovcu 28. travnja 1941. godine. Komemoracija i vjerski obred održani su na Spomen-području. (FOTO: HINA/ Igor KOKORUš/ ik)

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-području Gudovac u četvrtak je komemoracijom odana počast žrtvama povodom 81. godišnjice masovnog ustaškog zločina nad Srbima bjelovarskog kraja, koji je uslijedio već 18 dana nakon proglašenja NDH 1941. godine.

FOTO: HINA/ Igor KOKORUŠ/ ik

Pripadnici Seljačke zaštite, preobraćeni u ustašku postrojbu, po nalogu ustaškog pukovnika i zapovjednika nadzorne službe tog režima Eugena Dide Kvaternika dan ranije uhapsili su 200 stanovnika sela u okolici Bjelovara te ih sljedećeg jutra strijeljali u Gudovcu.

Odavanju počasti žrtvama prisustvovali su, među ostalima, predsjednik Antifašističke lige Zoran Pusić, bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušuć, bjelovarski gradonačenik Dario Hrebak, predstavnici Srpskog narodnog vijeća, antifašističkih udruga te članovi obitelji i rodbina ubijenih. Po prvi puta na komemoraciji su sudjelovali i predstavnici  braniteljske Udruge veterana Domovinskog rata i antifašista.

Pusić je istaknuo kako je prije 30 do 40 godina mislio da se zločini poput ovoga više nikada neće dogoditi, ali da danas više nije tako siguran.

“Antifašističku ligu osnovali smo upravo kako bismo se suprotstavljali idejama i vrijednostima koje su obične ljude pretvarali u zločince”, naglasio je.

“Revizionizmu ne smije biti mjesta i moramo jasno reći da su ove zločine počinili ustaše koji su bili Hrvati”, istaknuo je umirovljeni general Luka Džanko, koji je u Bjelovaru 1994. godine vodio pripreme za Operaciju Bljesak.

(Hina)

FOTOGALERIJA:

Komemoracija u Gudovcu, 28. 4. 2022.