Jom Hašoa – Spomen na šest milijuna Židova stradalih u nacističkim i fašističkim logorima tijekom Drugog svjetskog rata, obilježen je komemoracijom kod spomenika Cvijet u Jasenovcu.

FOTO: HINA / Dario GRZELJ

Predsjednik Židovske općine Zagreb i Koordinacije židovskih općina u RH Ognjen Kraus pozdravio one koji su preživjeli holokaust, kao i sve sudionike komemoracije s nadom „da su svi došli iz istih pobuda, razloga i osjećaja“, te naglasio da je Jasenovac najveće stratište rasnih zakona u Nezavisnoj Državni Hrvatskoj, u kojoj je bilo više od 50 logora smrti. U NDH je nestalo gotovo 35 tisuća Židova, odnosno više od 80 posto populacije.

Komemoracija je posvećena stradalima svih logora, po rasnim zakonima osim Židova, to su bili Romi i Srbi, te antifašisti, koji su ondje stradala kao protivnici ustaškog režima, „najsramnijeg razdoblje hrvatske povijesti“, kazao je.

Na slici Aleksandar Tolnauer, Ognjen Kraus i Lucijano Moše Prelević (FOTO: Hina / Dario GRZELJ/ dag)

Kraus je pozdravio sve s kojima se židovska zajednica zajednički bori za Hrvatsku koja je izborila pobjedu sa saveznicima u Drugom svjetskom ratu, na temeljima ZAVNOH-a i europskih civilizacijskih principa.

Ovogodišnji Jon Hašoa posvećen je transportima Židova u koncentracijske logore, a najveći dio transporta na području NDH je vodio upravo na ovo mjesto, jasenovački logor smrti, kazao je Kraus.

Na slici generalni sekretar SNV-a Saša Milošević i saborski zastupnik i predsjednik SNV-a Milorad Pupovac (FOTO: Hina/ Dario GRZELJ/ dag)

Glavni rabin u Hrvatskoj Luciano Moše Prelević u molitvi je, uz ostalo, zaiskao da svijetom zavlada duh sloge i ljubavi, te da svi narodi žive mirno i sretno, a s njima i narod Izraelov. Neka se oni koji su stradali nauživaju vječne nebeske slasti u raskošnom raju.

Komemoraciji su bili nazočni saborski zastupnici predstavnici manjina – predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac, Veljko Kajtazi i Furio Radin, predsjednik Saveza antifašističkih boraca Franjo Habulin, savjetnik premijera akademik Zvonko Kusić i drugi.

(Hina)

FOTOGALERIJA:

Jom Hašoa: Sjećanje na žrtve holokausta u Jasenovcu, 28. 4. 2022.