Povodom 81. godišnjice ustaškog zločina u Glini, kada je u noći s 12. na 13. svibnja 1941. ubijeno više od 400 građana, i to na način da su odvedeni u susjedno selo Prekopa, gdje su likvidirani, u Glini je danas organiziran Parastos i pomen kod Spomen- kosturnice na Pravoslavnom groblju.

Na važnost sjećanja na sve žrtve jednog od prvih ustaških zločina nad Srbima, kada je počinjen prvi sistemski zločin nad stanovnicima jednog naseljenog mjesta, nakon pokolja u Gudovcu i Blagaju, s naredbom da se sve muškarce između 16 i 60 godina zatvori i likvidira, podsjetila je u svojem govoru u Glini i potpredsjednica Vlade RH Anja ŠIMPRAGA.

“Ustaški režim je odmah nakon uspostave vlasti krenuo sa ubijanjem, donošenjem rasnih zakona, osnivanjem logora. Glina postaje poprište masovnih ustaških zločina. Jedan od prvih zločina bio je ovaj ovdje u Glini. To je bio režim koji je legalizirao teror koji se provodio nad Židovima, Srbima i Romima potpuno ih dehumanizirajući u svojoj brutalnosti. Nitko tada nije mogao ni naslutiti zločin koji će se zauvijek vezati za Crkvu Rođenja Presvete Bogorodice koji komemoriramo krajem sedmog mjeseca” istaknula je Anja Šimpraga.

“Za ove žrtve najgori bi bio zaborav i to ne zato što želimo pamtiti zločin i njegovog počinitelja nego zato što žrtve ne zaslužuju zaborav. Trebalo je biti čovjek u tim vremenima, a jedan od onih koji je ostao čovjek i pomagao da se sačuvaju ljudski životi bio je i Franc Žužek, župnik u Glini, za vrijeme rata, koji je poslije govorio  “da je on za vrijeme rata radio samo ono što je dužan svaki kršćanin i čovjek raditi – da pomogne one koji su u nevolji”, podsjetila je potpredsjednica Vlade i na kraju iskatknula kako je  “Grad Glina i u devedesetima pretrpio veliko nasilje u kojem je stradao i hrvatski narod. Sve njih moramo nositi u svom pamćenju. Unatoč stradanjima i patnjama, sigurna sam da Glina ima kapaciteta da bude veća od svoje teške povijesti, da se distancira od svih oblika revizionizma i okrene budućnosti” poručila je Šimpraga.

Glinskoj komemoraciji, tijekom koje je molitveno sjećanje, “Parastos”, za žrtve predvodio episkop gornjokarlovački Gospodin Gerasim, u zajedništvu s braćom svećenicima i okupljenim građanima i građankama Gline, nazočili su: Ivan Janković, gradonačelnik Gline, Branka Bakšić, dogradonačelnica Gline, Dejan Mihaljević i Nikola Arbutina ispred Srpskog narodnog vijeća, te predstavnici Ambasade Srbije u Hrvatskoj i antifašističkih udruga.

Ispred obitelji žrtava na komemoraciji je sudjelovao Milorad Arlov.

FOTOGALERIJA:

Komemoracija majskim žrtvama na Pravoslavnom groblju u Glini, 13. 5. 2022.