U utorak 25.4.2023. u 19 sati u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva održat će se promocija monografije “Dvadesete: knjiga I – propali izlet potpukovnika Maksimovića” autora Čedomira Višnjića.

O knjizi u izdanju Srpskog narodnog vijeća govorit će: Tihomir Ponoš, Ivo Goldstein, Milorad Pupovac i autor Čedomir Višnjić.

”Dvadesete” su prva autorova knjiga u kojoj piše o Srbima u Hrvatskoj prije Drugog svjetskog rata. Autor na temelju velike i dosad uglavnom neobrađene arhivske građe piše o tome kako je provedeno i kako je izgledalo ujedinjenje u Kraljevstvo SHS te o njegovim prvim godinama, zaključno s 1923. U tekstu se kombiniraju visoka politika, opisi i analize događaja iz malih sredina koje stvaraju i diktiraju obični ljudi. Knjiga je pisana iz vizure Srba u Hrvatskoj i u velikoj mjeri odozdo, iz vizure običnih ljudi i malih mjesta koje historiografija obično ne zahvaća.

Čedomir Višnjić, povjesničar i pisac, rođen je u Ogulinu 1960. Diplomirao je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. U svojim se radovima bavi poviješću Srba u Hrvatskoj te srpsko-hrvatskim odnosima. Jedno je vrijeme radio i kao pomoćnik ministra za kulturu Republike Hrvatske.