U Erveniku je u utorak 18. 1. 2022. u organizaciji braniteljske udruge iz Benkovca održana komemoracija povodom 30-godišnjice ubojstva četvoro članova hrvatske porodice Čengić. Komemoraciji je uz predstavnike Ministarstva branitelje i Udruge dragovoljaca Benkovac, prisustvovala i delegacija Srpskog narodnog vijeća koju su činili saborska zastupnica SDSS-a i potpredsjednica SNV-a Anja Šimpraga, načelnik općine Ervenik Predrag Burza i Borislav Šarić, predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko kninske županije. Oni su s mještanima i članovima porodice položili vijence za oca Dragu, koji je u vrijeme ubojstva imao 39 godina, majku Nevenku (32) i njihovo dvoje djece Slobodana (11) i Gorana (4).

Podsjetimo, u zaselak Šašići kod Ervenika 18. januara 1992. ušla je grupa od tridesetak krajinskih milicionera, od kojih su neki pobili porodicu Čengić. Presudom Okružnog suda u Šibeniku i Vrhovnog suda RH od 19. avgusta 1993. godine, osuđeno je osam okrivljenih, ali je samo jedan bio na suđenju, dok su ostali suđeni u odsutnosti i do danas nedostupni hrvatskom pravosuđu.

Anja Šimpraga naglasila je da već godinama dolazi na ovo mjesto, prvo kao dožupanica, a sad kao saborska zastupnica i potpredsjednica SNV-a.

– Kad vidim da je ubijen dječak koji je tada bio moje godište, ne mogu reći ništa drugo nego da mi je žao što su to uradili pripadnici mog naroda. Zato narod koji predstavljam njeguje kulturu sjećanja koja uključuje sve žrtve. Nadamo se da će se mnogi ugledati na nas, pokloniti se svakoj žrtvi i prestati govoriti o svemu o čemu pričamo ovih 30 godina – rekla je Šimpraga.

Ante Nekić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja odgovarao je na pitanja vezana uz granju spomen kuće.

– Pojavio se tehnički problem. Kuća ima rješenje za gradnju iz 1989. ali je pokojni Drago Čengić malo odstupio od rješenja. Kad to riješimo, bit ćemo spremni za nastavak radova. Dragin brat je dao pravo građenja Udruzi dragovoljaca domovinskog rata iz Benkovca i udruga će službeno biti investitor uređenja spomen kuće u kojoj će biti uređen prostor za izložbu i ostale prateće sadržaje kao sjećanje na obitelj Čengić koja je pogubljena 1992. Ministarstvo branitelja će pratiti akciju i poduprijet ćemo ih u skladu s našim mogućnostima – rekao je Nekić.

Ova obitelj zaslužuje da se napravi spomen kuća i to je najmanje što možemo napraviti za obitelj Čengić, rekao je Nediljko Genda, šef benkovačke udruge.

– U dogovoru s Draginim bratom Vladom Čengićem s kojim smo stupili u kontakt, potpisali smo ugovor da mi budemo nositelji građenja objekta. Nadam se da ćemo u rekordnom roku riješiti dokumentaciju da bismo uspjeli legalizirati objekt kako bismo se mogli prijaviti na natječaj koji je otvoren od 15. veljače do 15. travnja. Mi, kao mala udruga, nemamo svoj proračun da bismo mogli financirati uređenje kuće, ali imamo dobru volju i podršku Ministarstva, pa se nadam da ćemo to moći realizirati u nadolazećoj godini – rekao je Genda.

Osvrnuo se i na podatak da je osuđen samo jedan od učesnika ubojstva.

– Nažalost, to nije jedini slučaj; takvih je puno. Ovdje je jedna obitelj mučki ubijena i se nadam da će se, iako je prošlo puno godina, naći i drugi počinitelji i da će ih sustići pravda – rekao je Genda.

Nenad Jovanović,
Novosti

Tekst je originalno objavljen na Portalu Novosti 18. 1. 2022.