Koliko god to zvučalo neutemeljeno u našoj stvarnosti, Srbi su građani Republike Hrvatske, jednaki u svojim obavezama, ali i svojim pravima sa sugrađanima svih naroda i vjera. Ipak, Ustav, Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina, odluke Ustavnog suda, ratificiranje Okvirne konvencije za zaštitu prava nacionalnih manjina, Europska povelja o regionalnim ili manjinskim jezicima te niz drugih akata nisu bili dovoljni da bi, između ostalog, ostvarili svoje ljudsko pravo na upotrebu materinjeg jezika i ćiriličnog pisma.

Upravo je zato Srpsko narodno vijeće pokrenulo kampanju za normaliziranje upotrebe ćiriličnog pisma u javnoj i privatnoj sferi. Naša je kampanja počela u Vukovaru u kojem je značajan broj Vukovaraca i Vukovarki zakinut za svoja ljudska i manjinska prava. Vijećnici su Gradskom vijeću ponudili tekst Statuta na ćirilici iskazavši time odanost samome tekstu Statuta kao i vlastitom gradu. Veličina tog i bilo kojeg drugog grada mjeri se i mjerit će se otvorenošću i međusobnim uvažavanjem njegovih građana, ali i svih onih koji u njega dolaze u dobroj vjeri.

Srpsko narodno vijeće ovom kampanjom, kao i svim drugim aktivnostima, poziva na dijalog, na razumijevanje, na usuglašavanje, na mir. Ćirilica je pismo koje šaljemo hrvatskoj kulturi odnosno koje, nakon njezina nepotrebna čišćenja, vraćamo hrvatskoj kulturi. Pismo ne može biti manjinsko i ne može biti simbol destrukcije. Nastajalo je i srastalo s pismenošću i kulturom mnogih naroda pa tako i srpskog.

Stoljećima je trajao taj proces kao što Srbi stoljećima žive na prostorima današnje Republike Hrvatske. U našoj kampanji posegnut ćemo za najboljim primjerima razumijevanja i suradnje obaju naroda. Podsjetit ćemo na dobra povijesna iskustva, ali i komentirati društveno-politička dešavanja u našoj zemlji. Opismenjavanje naših sugrađana, osobito onih koji šalju nepotpisane prijetnje, jedan je od naših ciljeva. Ohrabrivanje naših sugrađana, osobito onih kojima je dosta straha i četiri zida, također je naš cilj.

Poštovani sugrađani, podržite nas na vašim materinjim ili bilo kojim drugim jezicima i pismima.

Srpsko narodno vijeće