Prvi dobitnik nagrade “Vladimir Beara” Sportsko rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Miroslav Ćiro Blažević kazao je da je za ovu nagradu dao više nego za sve koje je ranije dobio, a za Bearu da je ostao skroman kao najveći golman svih vremena ovog podneblja

PIŠE: T. Ponoš/ Novosti

Dobio sam puno nagrada, ali volio bih da mi vjerujete da mi je ova nagrada najdraža, kazao je vidno dirnuti Miroslav Ćiro Blažević primajući nagradu Sportsko rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj “Vladimir Beara”.

Ćiro je prvi dobitnik nagrade koja se dodjeljuje za razvoj sportske kulture i društvene tolerancije.

U kratkom, emocijama nabijenom govoru, obogaćenom za njega tipičnom psovkom kojom ne psuje, Blažević je rekao da je za ovu nagradu dao više nego za se koje je ranije dobio. Osvrnuo se i na Vladimira Bearu, legendarnog golmana Hajduka, Crvene zvezde i reprezentacije Jugoslavije.

– Nemam riječi za opisati što je taj velesvjetski golman za mene kao mladića značio. Beara je ostao skroman velikan, a najveći je golman svih vremena ovog podnevlja – rekao je Blažević.

Trener svih trenera, kako su ga poodavno nazvali, 88-godišnji Ćiro osvrnuo se i na svoje zdravstveno stanje o kojem u posljednje vrijeme često govori. “Gotovo je Ćiro, gotovo je pederu”, kazao je.

Posebne medalje uručene su igračima i trenerima Nogometne reprezentacije Srba u Hrvatskoj koja je na ovogodišnjoj Europeadi, kontinentalnom natjecanju nacionalnih manjina, u Austriji osvojila peto mjesto što je tajnica Sportsko rekreaktivnog društva Srba u Hrvatskoj Tatjana Dragičević ocijenila kao odličan rezultat s obzirom da je momčad tek drugi put nastupila na natjecanju.

No, Europeada nadilazi sport, naglašava suradnju i prijateljstvo što je Nogometna reprezentacija Srba i Hrvatske i postigla zajedno s kolegama i prijateljima, Hrvatima iz Srbije.

Za Europeadu je i počasni član Sportsko rekreativnog društva Srba u Hrvatskoj Boris Milošević kazao da je više od sportskog prijateljstva. Za ove godine ustanovljenu nagradu je rekao da nije bilo boljeg imena od Bearinog, čovjeka koji je uvijek ostao čvrst i uspravan, bez obzira na nepravde i potcjenjivanja koje je doživljavao. Za dobitnika nagrade Miroslava Ćiru Blaževića je rekao da “voli domovinu, veliki je patriot, ljubitelj roda svog koji nikada nije poticao na mržnju nego na sportski rivalitet”.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac rekao je da je nagrada nazvana po velikanu i uručuje ju se drugom velikanu. Usporedivši Bearu i Blaževića, Pupovac je kazao da se Beara isticao svojim golmanskim instinktom i energijom, a Blažević svojim trenerskim instinktom i energijom.

Svečanosti održanoj u petak navečer u Novinarskom domu prisustvovao je i predsjednik Hrvatskog olimpijskom odbora Zlatko Mateša.