Zagreb, 06.01.2022 - Srpsko narodno vijeće (SNV) obilježilo je pravoslavni Božić u Srpskoj pravoslavnoj općoj gimnaziji "Katarina Kantakuzina Branković". Na fotografiji Boris Milošević, Andrej Plenković, Gordan Jandroković. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Zagreb, 6. siječnja 2022. (Hina) –  Srpsko narodno vijeće organiziralo je 6. 1. 2022. tradicionalni svečani prijem u povodu proslave Božića po julijanskom kalendaru uz poruke mira, tolerancije i međusobnog uvažavanja.

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac ustvrdio je da je protekla godina obilježena češćim boravkom u kućama, manjim brojem druženja i okupljanja zbog epidemije koronavirusa.

Pupovac: Banija može postati – ničija kuća

“To nije zato da bi se ograničile slobode i potrebe za druženjem. Naše slobode i potrebe više ograničavaju sve glasnije politike zavodljivih riječi i sve dublje ekonomske nejednakosti, mnogo više nego ove privremene mjere”, upozorio je Pupovac dodavši da nas vjera u medicinu neće dovesti u rizik da ostanemo bez kuća.

Podsjetio je pitom da su na Baniji mnogi ostali bez svojih kuća, a ostajući bez kuća ostajali su i bez sela i gradova, javnog i društvenog prostora, bez radnih mjesta.

“Ostajući bez svega toga realno je da Banija uvelike može postati ničija kuća, kazao je.

Obraćajući se okupljenima, naglasio je da je potrebno više učiniti kako bi se zaustavio iseljavanje stanovnika i omogućila perspektiva boljeg života.

“To znači da politiku viška riječi – bilo otrovnih ili praznih – pretvaramo u politiku razgovora, politiku privatnih interesa u politiku javnih dobara”, istaknuo je Pupovac na božićnom prijemu SNV-a u atriju pravoslavne gimnazije “Katarina Kantakuzina Branković” u Zagrebu.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je da je vrijeme u kojem živimo izazovno, obilježeno globalnim krizama, elementarnim nepogodama i pandemijom i da je to ostavilo posljedice na svakog ali i društvo u cjelini.

Plenković: Treba smanjiti nervozu i polarizaciju

“U vremenu mira dobro je da smanjimo nervozu i polarizaciju… da učinimo korak jednih prema drugima, korak poštovanja, razumijevanja, pijeteta i istine, ali i da budemo okrenuti budućnosti i suradnji”, naglasio je Plenković.

Poručio je da će ustrajati na politici dijaloga, suradnje i uvažavanja, ali i na obnovi Banije nakon potresa, pronalasku svih nestalih u Domovinskom ratu, osudi onih koji su počinili ratne zločine, normalizaciji odnosa sa Srbijom, te na tome da srpska manjina bude respektirana. Pozvao je sve da budu dio tog mozaika i daju doprinos.

“Da zajedničkim naporima učinimo društvo boljim i da život u Hrvatskoj bude bolji za sve”, kazao je Plenković.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković pozvao je na solidarnost i međusobno uvažavanje i zajedništvo. “Treba nam više razumijevanja i ljubavi, a manje mržnje i netrpeljivosti, treba nam povezivanje, a ne dijeljenje”, kazao je i dodao da treba graditi svijet mira i suradnje.

“Moramo voditi računa svim ljudima, o tome da mir demokracija i sloboda ne dolaze sami od sebe nego da se za njih treba boriti”, istaknuo je.

Specijalni izaslanik Predsjednika Republike Srbije Veran Matić rekao je kako mu je žao što nije donio ohrabrujuću vijest o nestalom Matiji Periši. Naglasio je da je solidarnost u nesrećama s kojima se suočavamo iskrena i bezrezervna, od poplava do potresa u Zagreb i na Baniji . “Kako je moguće da nas nesreće spajaju, a svakodnevni politički život distancira?”, upitao je.

Govoreći o potrazi za nestalima u ratu istaknuo je kako je nemoguće napraviti ozbiljniji korak bez zajedništva u potrazi. “Zajedničko suočavanje s prošlošću i zajedničko žalovanje otvaraju puteve za normalizaciju međusobnih odnosa”, kazao je Matić.

Uz njih, poruke mira i tolerancije poslalo je gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević koji je rekao daje Zagreb uvijek bio i biti će dom za sve koji u njemu žive bez obzira na nacionalnost i vjeru.

Na primanju sudjelovali su i potpredsjednik Vlade za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, ministar vanjskih poslova Goran Grlić Radman, saborski zastupnici, predstavnici ambasada, no izostao je predsjednik Republike Zoran Milanović.

Na božićnom prijemu dodijeljene su i godišnje nagrade SNV-a.

Nagrada za antifašizam “Dr. Gojko Nikoliš” dodijeljena je Vladi Oreškoviću i Josi Obućini, nositeljima inicijative ”Spomenik ostaje u parku” koja se usprotivila premještanju antifašističkom spomeniku u Perušiću.

Nagradu “Nikola Tesla” za doprinos razvoju srpskih institucija dobio je predsjednik Vijeća srpske nacionalne manjine Splitsko-dalmatinske županije Božidar Simić za dugogodišnji istraživački rad na području cetinske i imotske krajine.

Nagrada “Svetozar Pribičević” za unapređenje hrvatsko-srpskih odnosa dodijeljena je specijalnom izaslaniku predsjednika Republike Srbije Veranu Matiću za dugogodišnje djelovanje na pitanjima nestalih u ratnim događanjima devedesetih.

Nagrada “Diana Obexer Budisavljević” za humanost i pravednost dodijeljena je Zakladi Solidarna i petrinjskom parohu Saši Umićeviću.

Uz dodjelu nagrada, održan je i obred osvećenja i lomljenja česnice, pri čemu je novčić za sreću iz česnice pripao gradonačelniku Zagreba Tomislavu Tomaševiću.

Vjernicima je božićni blagoslov udijelio i zaželio sretan Božić patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije uz tradicionalnu poruku “Hristos se rodi”.

Poruka Božića je mir među ljudima, davanje prostora drugome i drugačijem, različitost koja postoji među nama je dar od Boga, kazao je patrijarh.

Pogledajte video govora s prijema.